Peder Arnfastsen

Artikelstart

Peder Arnfastsen, levede ca. 1275, dr.teol., kannik ved Roskilde domk. 1284 udstedtes i Paris et brev som kun er bevaret i bekræftet genpart og senmiddelalderlig dansk oversættelse heraf. Brevet erindrer om at A. i sit testamente havde skænket et hus i den engelske gade til fattige danske studenter som skulle nyde den indtægt huslejen indbragte. Her er ikke tale om et kollegium i lighed med Sorbonne, College de Cluny og flere andre der grundlagdes på venstre Seinebred i 1200-tallets 2. halvdel. Huset i den engelske gade – i 1300-tallet i Ste Geneviéve-gaden – synes alligevel at være blevet et hjemsted for studerende fra Danmark og i nogen grad at have fået karakter af et kollegium, men da de danske studenter i Paris efterhånden blev færre og færre gik det over på andre hænder.

Om A., der vist har levet en stor del af sin tid i Paris, ved man i øvrigt ikke andet end at han som sjælegave gav gråbrødrene i Roskilde en bog der indeholdt stykker af Johannes Damascenus og Augustin. Efter en tilskrift i bogen var han begravet i Ste Geneviéve i Paris. I Ste Geneviéve-klosterets necrologium hvor mange danske nævnes finder vi dog ikke hans navn.

Bibliografi

Danske mag. 4.r.I, 1864 304 (= Dipl. dan. 2.r.III nr. 105). H. Schück i Kyrkohist. årsskrift I, Uppsala 1900 33–36. Ellen Jørgensen i Hist. t.8.r.V, 1914–15 343–45.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig