Peiter Zonnix, ca. 1711- april 1762, student, opfinder af forbedrede nodetyper. Peiter Zonnix findes juli 1730 indtegnet i Kbh.s universitets matrikel med Ludvig Holberg som privatpræceptor; han angives at være århusianer og nitten år gammel. Om hans ungdom, studier osv. vides intet; endnu 1737 nævnes han som student og synes da at have stået i bekendtskabsforhold til en bogtrykkersvend Hancke hvilket måske har givet Peiter Zonnix anledning til at sysle med typografien. 1754 – samtidig med at Joh. G. Imm. Breitkopf i Leipzig fremstillede sine bevægelige nodetyper – forelagde han hoforganist F.C. Breitendich en prøve på sin opfindelse, der gik ud på at trykke noder med metaltyper som erstatning for det både dyrere og besværligere kobberstik. Varmt anbefalet af Breitendich søgte og fik han hjælp af kongen, ligesom også Breitendich fremdeles ydede støtte ved (1756) at forære ham manuskriptet til sin koralbog til aftrykning "forhaabendes at han dog derved skulde fortjene sig noget til Levebrød" og skaffe ham kongeligt privilegium derpå (1758); men det meste af den kongelige pengeunderstøttelse medgik til livets ophold, og bedre gik det ikke med opfyldelsen af den kontrakt Peiter Zonnix 1759 indgik med bogbinder Jac. W. Boppenhausen om udgivelse af koralbogen.

Da Peiter Zonnix 1762 døde i yderste armod kunne det konstateres at han "ei havde lagt Haand paa Arbeidet", så hans opfindelse gik i graven med ham mens den velstående og driftige Breitkopf, der i øvrigt ikke kan antages at have stået i nogen som helst forbindelse med Peiter Zonnix, gennemførte sit værk med glans og blev berømt derved. Det første fra Breitkopfs forlag udgåede musikværk som er trykt med bevægelige nodetyper, er pastoraldramet Il trionfo della fedeltá der ifølge trykkets kolofon er begyndt juli 1755 og fuldendt april 1756. Opfindelsen lå imidlertid allerede færdig 1754. Udgivelsen af Breitendichs koralbog, der ved intermezzoet med Peiter Zonnix blev stærkt forsinket, skete først i 1764 ved Boppenhausens bror Johs. Boppenhausen i nodetypetryk formentlig ved bogtrykker P.H. Høecke i L.H. Lillies enkes trykkeri med nodetyper fra Chr. Zincke i Wittenberg.

Bibliografi

F.C. Breitendich: Fuldstændig choral-bog, 1764 fortalen. – Nanna Schiødt m.fl.: Hagens saml. i Det kgl. bibl., 1981. Dan Fog: Musikhandel i Danmark II, 1984 32f.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig