Rosalie Petersen, Rosalie Mariane Augusta Birgitte Petersen, 12.6.1835-1.3.1924, børnehjemsforstander. Født i Assens, død i Kbh., begravet sst. (Vestre). P. der efter moderens død selv var plejebarn begyndte 1870 at tage sig af forældreløse børn og grundlagde Børnehjemmet af 1870. i begyndelsen blot et værelse i Fiolstræde i Kbh. med fire børn. Efter mormoderen Birgitte Philipsens død 1877 fik hun ved venners hjælp og indtægter fra basarer opført en selvstændig bygning til hjemmet, Ryesgade 80, hvor hun kom til at udføre en pionergerning inden for børneforsorgen. Fætteren Holger Petersen sammen med hvem hun var vokset op hos mormoderen var i mange år formand for bestyrelsen. I Ryesgade åbnedes en særlig spædbørnsafdeling idet P. var opmærksom på at spædbørn af ugifte, fattige mødre var de mest udsatte. Det nye og socialpædagogiske langsigtede i P.s plan var at samle de spæde i særlige børnehjem og lade mødrene følge børnene for under et års gratis ophold at amme deres eget og helst et barn mere, samt deltage i børnenes pleje og institutionens husførelse. Opholdet i dette mødrehjem, det første af sin art, ville give de unge kvinder en sund levevis; ammerne fik fx seks måltider om dagen, desuden en praktisk oplæring i hjemmets sysler med mulighed for at få en stærkere kontakt til barnet samt en moralsk hærdning mod påny at komme i samme situation.

1888 blev grundstenen lagt til en selvstændig bygning til spædbørnsafdelingen i Helgesensgade 2 med plads til 36 børn og 18 mødre. Der var her lagt stor vægt på den hygiejniske standard med store lyse rum og god plads. P. ledede hjemmet indtil 1907, hvorefter hun indtil sin død var medlem af bestyrelsen. I de første 25 år havde over 600 børn fået pleje i P.s børnehjem. Fra 1908 optoges udelukkende spæde børn på hjemmet. Fra 1920erne kom færre mødre til at opholde sig på hjemmet i takt med lettere adgang til lønnede stillinger. 1915 var kong Christian X blevet børnehjemmets protektor, en opgave som gik videre i kongehuset lige til børnehjemmet 1960 overgik til kommunal vuggestue der stadig får del i børnehjemmets midler. Endnu findes en mindesten på vuggestuens legeplads i Helgesensgade 2, der minder om en storartet og perspektivrig indsats for samfundets svageste. – 1979 oprettede børnehjemmets repræsentantskab "Rosalie Petersens fond" der har til formål at yde økonomisk støtte til løsning af sådanne opgaver inden for børneforsorgen i Danmark, som ikke -eller kun delvis – løses af det offentlige.

Familie

Forældre: toldinspektør i Horsens, justitsråd Michael Christian P. (1801-71) og Henriette Augusta Philipsen (1808-41). Ugift.

Udnævnelser

F.M.1. 1905.

Ikonografi

Mal. af E. Saltoft. Foto.

Bibliografi

Min slægtebog, udg. Holger Petersen, 1918 151-54. Danske børnehjem i billeder og tekst, ved Carl Christensen-Ordrup, 1900. Andreas Boje: Vort børne- og ungdomsværn, 1931 76f. Børnehjemmet af 1870, red. Jan William Rasmussen, 1970.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig