Rudolf, d. 4.11.1045(7), biskop af Slesvig. R., en klerk fra Köln, blev biskop af Slesvig 1026. Direkte siges intet om, at kong Knud den Store, der ellers både i England og Danmark øvede stor indflydelse på bispevalgene, har gjort sig gældende ved denne lejlighed. R. synes at have stået i nøje forbindelse med Hamburg-Bremen hvor Bezelin fra Köln var ærkebiskop fra 1035. Solide efterretninger om R. har vi i grunden kun fra tyske kilder. 1027 er han til stede på synoden i Frankfurt, og han er vistnok identisk med den biskop Rudolf der nævnes – uden at hans stift nævnes – i et brev, dateret Stablo 5.6.1040. Her overværede kong Henrik III sammen med ærkebispen af Köln og ærkebispen af Hamburg-Bremen og flere biskopper fra Nedre-lothringen indvielsen af abbed Poppos nye klosterkirke. Sikker er hans nærværelse i de sidste dage af året i Münster hvor han med ærkebisperne af Köln og Mainz og Hamburg-Bremen på ny deltog i en kirkevielse. Man kan næppe tro at biskoppen af Slesvig har haft noget at sige i de store forsamlinger af tyske prælater, men det er værd at bemærke, at han færdes blandt mænd der var ivrige for en strengere klostertugt og for kirkelig reform. Abbed Poppo i Stablo var forkæmper i cluniacenserbevægelsen i Lothringen. Da ærkebiskop Bezelin 1042 drog til R.s stiftsby for at mødes til forhandling med Magnus den Gode der havde fået herredømmet i Danmark, var sachserhertugen i hans følge og -mærkeligt nok – også R.

Bibliografi

Monumenta Germaniæ historica. Scriptores III, Hannover 1839 97; XI, 1854 190 208; XVI, 1859 439. Adam Bremensis Gesta Hammaburgensis ecclesiæ pontificum, 3. udg. ved Bernh. Schmeidler, Hannover, Lpz. 1917 136 (da. overs.: De hamb. ærkebispers hist., ved Carsten L. Henrichsen, 1930 (fot. optr. 1968)). – Ernst Steindorff: Jahrbücher des deutschen Reichs unter Heinrich III I, Lpz. 1874 87 525f. Hans Olrik: Konge og præstestand i den da. middelalder I, 1892. Sture Bolin: Om Nordens aldsta historieforskn., Lund 1931 = Lunds univ. årsskr., N. F. I. avd. XXVII, 3, 10 19.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig