Svend Saaby, Hans Ludvig Svend Saaby, 15.7.1910-8.2.1995, programsekretær, kordirigent. Svend Saaby blev nysproglig student 1928 fra Metropolitanskolen og tog filosofikum året efter. Han fik sin læreruddannelse på Blågårds seminarium og blev allerede ansat i Kbh.s kommune 1932, 1953 overlærer – og 1965 afskediget efter ansøgning. Men det, der har gjort ham kendt af hele landets befolkning var hans arbejde uden for denne lærergerning. Han blev allerede som rus medlem af Studentersangforeningen og tog sideløbende fat på en uddannelse i musikteori, harmonilære og kontrapunkt på Kbh.s univ. Sammen med to andre studentersangere, stud.teol. Ingvard Blicher-Hansen og en anden kommunelærer Knud Vad Thomsen dannede han en terzet. Disse tre forstod at skaffe sig et fortræffeligt repertoire som de udførte med charme og et smittende studentikost humør. Naturligvis havde radioen hurtigt bud efter dem – og lige så naturligt fik de navnet "De tre fra Radioen". De blev overordentlig populære, og de 12 år (1935–47) de arbejdede sammen har betydet en lang række grammofonindspilninger. I radioen blev de oftest benyttet i Jens Frederik Lawaetz' udsendelsesrække "Weekendhytten". Det var også Lawaetz der tog initiativet til Svend Saabys næste trin inden for den musikalske underholdning. Han startede 1942 Weekendhyttens kor og satte Svend Saaby i spidsen som dirigent. Koret virkede så længe Weekendhytten eksisterede – til 1949 – og koret blev derefter grundstammen i Statsradiofoniens underholdningskor – og senere i Svend Saaby-koret. Derimod bestod Danmarks radios underholdningskor som Svend Saaby dannede 1958 af andre sangere, og dette kor – som også var et blandet kor – eksisterede indtil 1973 hvor det faldt som offer for Danmarks radios sparekniv. Der foreligger talrige grammonfonindspilninger med disse kor som tydeligt viser Svend Saabys betydelige evner som kordirigent. Han lagde altid vægt på tydelig tekstudtale, god intonation og rytme, en lys og egal klang og først og fremmest et usædvanlig godt humør i de interessante og raffinerede arrangementer han som regel selv var mester for. Korene foretog talrige koncertrejser, ikke alene til hele Skandinavien, men også til England, Holland, Belgien, Tyskland, Schweiz og Østrig. Som arrangør udførte Svend Saaby 900–1000 arrangementer for kor a cappella og for kor med orkester. Som komponist skrev han talrige sange og en del filmmusik.

1965 blev Svend Saaby ansat som programsekretær i DRs underholdningsafdeling hvor han indtil 1975 forestod udsendelser og offentlige koncerter med DRs forskellige orkestre – oftest med solister. Hans repertoire lå overvejende inden for den lettere musik, operette, musical, revy, moderne underholdnings-musik – men de største triumfer fejrede han som en usædvanlig talentfuld korleder.

Familie

Svend Saaby blev født i København (Østervold); begravet på Frederiksberg ældre kirkegård.

Forældre: postbud, senere postvagtmester Thomas Frederik S. (1867–1936) og Ingeborg Johanne Karoline Olsen (1876–1945). Gift 15.7.1938 på Frbg. (b.v.) med Ane Kathrine Inger Margrethe Ulla Nielsen, født 6.3.1904 i Kbh., død 26.2.1967 på Frbg., d. af sagfører, direktør for "Lorry" Niels Severin Valdemar N. (1870–1935) og Anna Emilie Jacobine Hansen (1874–1964).

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig