Thomas Assersen, Thomas Atzersen, 1500-3.8.1553, legatstifter. Født i Vindeby (?), død i Flensborg, begravet i Helligåndshusets k. (nu den danske menigheds) sst. A. var præst i Stenbjerg i Angel i ca. 50 år indtil 1552–53; han oplevede altså og deltog i den lutherske kirkereformation. I sit testamente nævner han sin moder som endnu levede i Vindeby (ved Eckernførde); det var således måske hans hjemstavn. Efter at have nedlagt sit embede købte han sig for 100 mark lybsk ind i Helligåndshuset i Flensborg og døde her før året var omme. Hans mindesten ses endnu i væggen ved alteret i den danske kirke. Han efterlod sig for den tid ikke ubetydelige midler, samlede i den lange embedstid; efter fradrag af en række gaver, oprettedes der af dem et legat på 2.700 mark lybsk for teologiske studerende og andre trængende. Legatet er senere blevet forøget og sammensmeltet med andre.

Bibliografi

O. H. Moller: Erneuertes Andenken Ehrn Th. Attzersen, 1778, M. Dittmann i Skoleprogr. for Flensborg skole 1860 28–31. Bartelt: Verzeichn. d. Flensburger Stiftungen, Flensburg 1904.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig