Tile Giseler, Tilemann Giseler, d. ca. 1532, admiral. G. er en af de sømænd kong Hans tog i sin tjeneste da han under sine kampe med Sverige og lybækkerne blev genskaberen af en dansk flåde. Navnet staves på forskellige måder (Giesel, Gisler, Gitziil osv.); måske har han været af frisisk oprindelse. Fra 1506 forekommer han jævnlig sammen med Jens Holgersen Ulfstand, Søren Norby, Otte Rud o.a. som fører for flåden. 1518 anførte han tillige med Søren Norby flåden på toget til Sverige, og han var øverstbefalende for de skibe der april 1523 førte den landflygtige Christian II til Nederlandene. Herfra løb han atter ud i sept. med nogle skibe for at undsætte det belejrede Kbh., og det lykkedes ham også at nå ind i byen. Ved Kbh.s overgivelse i jan. 1524 trådte han i Frederik Is tjeneste mod en årsløn af 480 mark, frihed for al borgerlig tynge i Kbh. og særlig sold og løn i krigstider, men måtte opgive Dronningholm som Christian II 1523 havde forlenet ham med. I Frederik Is tid var han den vigtigste danske skibsfører. 1532 førte han som admiral den lille eskadre som i marts måned med Peder Skram som høvedsmand skulle forsøge at bringe Akershus undsætning, og tog ved denne lejlighed fem af Christian IIs største skibe. Senere s.å. deltog han i det store tog til Norge under Knud Henriksen Gyldenstierne (død 1560) og har også medbeseglet Christian IIs lejdebrev af 1.7. Kort efter synes han at være død.

Bibliografi

Kong Fr.Is da. registranter, udg. Kr. Erslev og W. Mollerup, 1879. Hanserecesse, 3.Abt. VIII-IX, Lpz., München 1910-13. – C. F. Allen: De rebus Christiani II exulis, 1844 9.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig