Tyge, biskop, Toke, d. 19.5.1177, biskop i Børglum. T. er fremhævet hos Saxo for sin fortid i Erik Lams tjeneste og for sin ekspertise i kancellivæsen. Han må identificeres med en regis notarius (kongens notar) af samme navn der er blandt vidnerne i Erik Lams brev til fordel for biskop Herman af Slesvig udstedt 1145 antagelig omkr. 1.9. Som biskop omtales han tidligst 1148, og han var død da efterfølgeren Omer indviedes af ærkebiskop Absalon i fasten 1178. Dødsdagen kendes i en overlevering inden for præmonstratenserordenen hvortil det kloster hørte der fungerede som domkapitel i Børglum. En prepositus (provst) for kapitlet nævnes tidligst 1178, så det er muligvis T. der har forestået domkapitlets indretning. I øvrigt er hans stiftsforvaltning ikke velkendt, men det vides at han har stiftet Ø kloster i Limfjorden af sin sande og rette arv, til ophold for fattige nonner af benediktinerordenen.

Bibliografi

De ældste da. arkivregistraturer III, 1865 126. Les premiers statuts de l'ordre de prémontré, Louvain 1913 = Analectes de l'ordre de prémontré IX. Saxonis Gesta Danorum, udg. J. Olrik og H. Ræder I, 1931 510. N. Skyum-Nielsen: Kvinde og slave, 1971.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig