Slægtstavle I over slægten Urne.

.
Licens: Brukerspesifisert

Slægtstavle II over slægten Urne.

.
Licens: Brukerspesifisert

Urne, Uradel af sønderjysk oprindelse.

Slægtsnavnet der forekommer allerede i 1100-tallet på en runesten (gravsten) over Kjeld Urne er som mange sønderjyske et stednavn, navnet på en forsvunden landsby ved det gamle tingsted Urnehoved. Slægtrækken frem til 1300-tallet er ikke ganske sikker. I senmiddelalder og renæssance var slægten især bosat på Fyn, men blev samtidig gennem mange medlemmers embeder udbredt til hele riget. Som noget usædvanligt for danske middelalderslægter fortsatte mandslinjen som civile embedsmænd og officerer lige til 1900-tallet; dens sidste mand, fuldmægtig i finansministeriet Axel Urne døde 1903. Stamtavlen er af praktiske grunde delt op i to linjer.

I. Christoffer Urnes (død 1566) datter Margrete Urne var gift med Niels Bild til Ravnholt (1553-1622).

II. Jørgen Urnes datter Sophie var hemmeligt gift med statholder i Norge Ulrik Frederik Gyldenløve, ægteskabet erklæret ugyldigt. Frederik Urnes datter Kirstine var gift med vicestatholder i Norge Ove Juul. Sivert Urnes datter Merete var gift med amtmand Christoffer Sehested.

Bibliografi

Danmarks adels årbog XXI, 1904 463-95 (med senere tilføjelser). Erik Ulsig: Danske adelsgodser i middelalderen, 1968.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig