Willy Reunert, 7.9.1905-9.11.1971, redaktør. Født i Düsseldorf, død i Kbh., begravet sst. (Bispebjerg kgd.). R. var udgået fra et tysk middelstandsmiljø og oplevede som dreng og ung den hårde efterkrigstid med de stærke politiske modsætninger i 1920erne og den nationalsocialistiske magtovertagelse 1933. Han påvirkedes især af den mere radikale del af den tyske arbejderbevægelse, og efter at han som politisk flygtning 1935 kom til Danmark bevarede han forbindelsen til det tyske socialdemokrati og havde således et personligt forhold til Willy Brandt. – Oprindelig uddannet som elektrotekniker oplevede han en stærkere dragning mod de mere samfundsorienterede discipliner og studerede nationaløkonomi ved Hochschule für Politik i Berlin 1930–33.

I Danmark assimileredes han hurtigt og opnåede kontakt med et bredt udsnit af intellektuelle på venstre fløj. Tanken om en folkefront af socialister og vénstreliberale vendt mod fascismen og politiske holdninger der var påvirket af fascismen tiltalte ham, men han deltog ikke i større stil i det praktiske politiske liv hvilket faldt så meget lettere som han først 1948 opnåede dansk statsborgerskab – han havde tilbragt den sidste del af krigen som flygtning i Sverige. – R.s begavelse var af udpræget analytisk natur og igennem et kvart århundrede udmøntede han sit talent i journalistiske arbejder. Hans virke faldt hovedsagelig i Danmarks radio. Hans tyske accent nødvendiggjorde at han til stadighed havde dansktalende partnere. Sven Alkærsig, Sven Ludvigsen og Viggo Clausen var de mest fremtrædende. I udsendelserne var det R.s sans for afdækning af virkeligheden bag ordene der var fundamentet. – R.s genre var den såkaldte feature. Denne særlig programtype udnytter alle radioens virkemidler og viste sig konkurrenceduelig over for fjernsynet. Lytteren skulle i sin fantasi selv skabe billedet. R. var en polemisk begavelse. I impressionistiske lydmosaikker revsede han det borgerlige samfund og trængte ubønhørligt igennem visse former for klichépræget forsvar for utålelige sociale skavanker. Også efterkrigstidens Tyskland satte han under lup. Hans subjektive, antiborgerlige journalistik indeholdt samtidig en klar afstandtagen fra alle totalitære anskuelser, også sådanne som efter hans mening praktiseredes i de socialistiske lande. R. har skrevet Berlin. Øen i det røde hav, 1952 (s.m. Sven Ludvigsen) og Den bitre vej. Abortproblemet i nærbilleder, 1967.

Familie

Forældre: driftsleder, ingeniør Wilhelm Dietrich R. (1872–1934) og Pauline Wolff (1875–1912). -29.6.1940 med Else Kappel, født 5.9.1915 i Hjørring, d. af lektor Ekkard K. (1879–1939) og Margrethe Færch (1884–1973).

Ikonografi

Foto.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig