A. Andersen-Lundby, Anders Andersen-Lundby, 16.12.1840-4.1.1923, maler. Født i Lundby ved Ålborg, død i München, begravet sst. (Nordfriedhof). Sytten år gammel tog A.-L. tjeneste hos en købmand i Ålborg der blev opmærksom på hans kunstneriske anlæg og i sept. 1861 skaffede ham midler til at rejse til Kbh. Han arbejdede her væsentlig på egen hånd og fik ikke sin uddannelse på akademiet, 1864 udstillede han første gang på Charlottenborg. Fra 1870 begyndte han at vække opmærksomhed med vinterlandskaber der hurtigt gjorde ham til en i vide kredse påskønnet kunstner. Med sin familie forlod han 1877 Danmark og slog sig ned i München hvor han siden forblev, idet han dog jævnligt foretog studierejser til Danmark og vedvarende deltog i udstillingerne. Da omdannelsen af akademiet 1883 medførte nyvalg af medlemmer, og en stor og betydelig kreds af kunstnere boykottede dette, blev A.-L. valgt til medlem; han frabad sig hvervet under hensyn til de forhåndenværende forhold men erklærede, at han var villig til under normale forhold at lade sig vælge; dette skete dog aldrig. Han vedblev med forkærlighed at male vinterlandskaber, nyfalden sne i skove eller æltet i vejene uden for en bayersk by, billeder uden stærk belysning og i brudte farver. I Sydtyskland opnåede han en vis popularitet, og hans produktion blev oftere omtalt i tyske fagtidsskrifter. Under verdenskrigen, da den gamle mand stadig forblev i Tyskland, fandt en del af hans malerier vej til Danmark. Tit. professor (Bayern).

Familie

Forældre: husmand Anders A. (Uttrup) (1807–61) og Christine Johannesdatter (født 1808). Kaldte sig 1864 A. Uttrup A., 1866–75 A.A., fra 1876 A.-L. Gift 15.4.1865 med Thora Adelheid Børgesen, født 16.10.1842 i Kbh. (Frels.), død 5.7.1911 i München, d. af grosserer Christen Møller B. (ca. 1800–72) og Serine Elisabeth Sørensen (død 1868).

Ikonografi

Mal. af Oscar Wergeland ca. 1881. Træsnit af C. Poulsen, 1884. Mal. af Schaup Schweitzer ca. 1911. Selvportr., akvarel (ungdomsbill.). Mindesten med portrætmedaljon af Villefrance, 1919 (Lyndby bakker).

Bibliografi

Sytten år gammel tog A.-L. tjeneste hos en købmand i Ålborg der blev opmærksom på hans kunstneriske anlæg og i sept. 1861 skaffede ham midler til at rejse til Kbh. Han arbejdede her væsentlig på egen hånd og fik ikke sin uddannelse på akademiet, 1864 udstillede han første gang på Charlottenborg. Fra 1870 begyndte han at vække opmærksomhed med vinterlandskaber der hurtigt gjorde ham til en i vide kredse påskønnet kunstner. Med sin familie forlod han 1877 Danmark og slog sig ned i München hvor han siden forblev, idet han dog jævnligt foretog studierejser til Danmark og vedvarende deltog i udstillingerne. Da omdannelsen af akademiet 1883 medførte nyvalg af medlemmer, og en stor og betydelig kreds af kunstnere boykottede dette, blev A.-L. valgt til medlem; han frabad sig hvervet under hensyn til de forhåndenværende forhold men erklærede, at han var villig til under normale forhold at lade sig vælge; dette skete dog aldrig. Han vedblev med forkærlighed at male vinterlandskaber, nyfalden sne i skove eller æltet i vejene uden for en bayersk by, billeder uden stærk belysning og i brudte farver. I Sydtyskland opnåede han en vis popularitet, og hans produktion blev oftere omtalt i tyske fagtidsskrifter. Under verdenskrigen, da den gamle mand stadig forblev i Tyskland, fandt en del af hans malerier vej til Danmark. Tit. professor (Bayern).

Kommentarer (2)

skrev Jens Astrup

Vil I ikke stave Aalborg rigtigt? det stikker i øjenene og devaluerer artiklens troværdighed. /Jens

skrev Suzanne Rindom

Kære Jens Astrup

Tak for din kommentar.
Foreningen lex.dk har med en finanslovbevilling for perioden 2019 - 2022 fået til opgave at redigere og opdatere Den Store Danske. Derfor har vi ikke mulighed for at redigere og opdatere de øvrige værker på lex.dk. Værkerne bliver stillet til rådighed, som de så ud ved deres seneste opdatering. Vi håber på, at vi kan tilvejebringe midler til at opdatere de øvrige værker og beder om din forståelse for, at vi ikke kan begynde at ændre i artiklen, før det sker.

Med venlig hilsen
Redaktør Suzanne Rindom

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig