A. Sølling, Anthon Jacobæus Sølling, 4.8.1847-13.3.1925, fiskeri-agent. Født i Rudkøbing, død i Kbh., begravet på Frbg. (Solbjerg). Efter de første barndomsår i Rudkøbing hvor livet på havnen vakte hans udlængsel kom S. 1858 ved faderens ansættelse som distriktslæge til Lemvig. Sølivet drog stadig, og straks efter konfirmationen 1862 fik han, nærmest som forsøg på afvænning, i aug. s.å. sin første hyre som skibsdreng. Han gik derefter hele den hårde skole igennem under farter på verdenshavene. 1866 blev han indkaldt til flåden og tog 1867 navigationseksamen i Kbh. 1868 fik han sin første styrmandshyre med briggen Dronning Louise til Vestindien. I en halv snes år sejlede S. fortrinsvis på Kinakysten, deraf syv år i et stræk. 1876 blev han fører derude af en tremastet skonnert Aalborg. 1879 kom han hjem, men gik allerede s.å. som fører af en tremastet skonnert Axel på Vestindien- og Amerikafart. Han havde længe ønsket at gå over i damperfarten og påmønstrede derfor 1882 Thingvallaliniens Thingvalla som 2. styrmand. Han avancerede hurtigt og blev 1884 første styrmand på det nybyggede Hekla. Ved selskabets direktørstifte 1885 mente S. sig forbigået ved besættelsen af en førerpost og forlod det s.å. Han stod nu over for at måtte bryde sig en ny bane og fik af den daværende direktør for selskabet det råd at sætte sig ind i fiskeriet hvor særlig det i Nordsøen trængte til ændringer og forbedringer. Han kom i forbindelse med Foreningen til fiskeriets fremme og med formående mænd som proprietær Poul Breinholt, Esbjerg, entreprenør Niels Andersen, Søholm og vejermester N. L. Thomsen, København, og rejste senere til England for at studere havfiskeriet der netop i disse år var i fuld udvikling med damptrawlen som et vigtigt element. Han overtog som fører en lille damptrawler der blev købt til Esbjerg og kaldet Dania, og sejlede et år med den i Nordsøen med en dygtig fiskemester om bord hvorved han skaffede sig et grundigt kendskab til højsøfiskeriet. Han købte selv Dania – på afbetaling – og drev i de tre følgende år trawlfiskeri fra engelske havne. I Hull fik han stiftet selskabet Dansk Damptrawling Akts. Dan og overtog nu tilsynet med fiskenes landing og afsætning. 1895 ansattes han på prøve i to år som fiskeriagent med den opgave at tilse det danske trawlfiskeri fra England samt tage sig af det danske Islands-fiskeris interesser idet der netop i disse år arbejdede en del Frederikshavnerkuttere under Island. Desuden skulle han jævnligt besøge London for at iagttage danske interesser på London-markedet.

1897 – efter prøvetiden – blev S. Danmarks fiskeriagent i England; hans instruks pålagde ham at følge alle forhold af betydning for Danmarks fiskeafsætning, vejlede eksportørerne, kontrollere salget m.v. Fra første færd stod det ham klart at der lå stort muligheder for dansk fisk på det engelske marked, men han var tillige klar over at den kun som kvalitetsvare kunne gøre sig gældende. Han gik derfor stærkt ind for en omhyggelig behandling lige fra fangstøjeblikket til rensningen og pakningen, og transporten til London skulk være den hurtigst mulige. Der var store vanskeligheder at overvinde de første år, men S. arbejdede ihærdigt på at få forholdene forbedret. Det engelske marked fik da også større og større værdi for fiskeudførslen, og den bedre behandling af fisken gav bedre priser. S. arbejdede også praktisk med at forbedre forsendelsesmåderne og fandt på en effektiv pakningsmetode – ved brug af vandtæt papir der for sin tid var et virkeligt fremskridt og slog an i flere lande. S. var en tid formand for Foreningen Danmark i London og havde flere andre tillidshverv. 1922 tog han sin afsked og bosatte sig i Kbh.

Familie

Forældre: læge i Rudkøbing, senere distriktslæge i Lemvig, Gustav Emil S. (1813–65) og Henriette Cathrine Plum (1824–1901). Gift 15.9.1898 i Lindelse med Erasmine Nicoline Gunhild Michelsen, født 28.1.1858 på Mariendal, Lindelse sg., død 22.3.1920 i London, d. af proprietær Hans Peter Michael M. (1827–97) og Bernhardine Kjær (1832–1919).

Udnævnelser

R. 1910. DM. 1920.

Ikonografi

Foto.

Bibliografi

Dansk sømandsliv. Kaptajn S.s optegn., 1925 (fot. optr. 1974) = Memoirer og breve XLV. – C. Hoffmeyer i Ferskvandsfiskeribl. XV, 1917 117 og XX, 1922 61f. -Levnedsberetning i ordenskapitlet.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig