Aage Madsen-Mygdal, 4.4.1872-9.10.1922, landbrugskonsulent. Født i Mygdal, død på Frbg., begravet i Smorum. M.-M. fik en grundig praktisk uddannelse, var 1890-91 på Tune landboskole, 1891-93 elev på Tystofte forsøgsstation og tog landbrugseksamen fra landbohøjskolen 1895. De følgende år virkede han som assistent ved forsøgsstationerne i Vester Hassing og Tystofte, og efter et nyt studieophold ved landbohøjskolen 1897-98 som afsluttedes med udvidet eksamen i planteavl vendte han tilbage til Vester Hassing som assistent. 1900 blev han konsulent i planteavl for De samvirkende landboforeninger i Fyns stift (dengang forenet med Fyns stifts patriotiske selskab), og her udførte han sin hovedgerning. Landboforeningernes arbejde for planteavlen var endnu i sin begyndelse, og det var første gang en landboforening ansatte en fast planteavlskonsulent. M.-M. tog opgaverne op med idérigdom og virkelyst, og hans dygtige arbejde blev på flere områder banebrydende for udviklingen af foreningskonsulenternes virksomhed. Først og fremmest var han forsøgsmand, anlagde et stort antal mønstergyldige gødningsforsøg som væsentlig bidrog til at de ringere blandingsgødninger gik af brug, og udførte tillige forsøg med sorter og stammer og med bekæmpelse af ukrudt og plantesygdomme. Stærkt og virkningsfuldt bekæmpede han den usunde frøhandel, og også i oplysningsarbejdet var han en foregangsmand som med ualmindelig energi ordnede udstillinger og møder og på markvandringer vejledede store skarer af landmænd. Foruden de årlige beretninger om forsøgsarbejdet på Fyn udgav han 1905 sammen med broderen Thomas en vejledning Landbrugets Plantedyrkning og 1906 sammen med F. Kølpin Ravn Forsøg over Bekæmpelse af Plantesygdomme. Af større afhandlinger har han i Tidsskrift for Planteavl XIX, 1912 sammen med P. Christensen offentliggjort Undersøgelser vedrørende Tørstofbestemmelser i Roer. - 1912 tog M.-M. sin afsked som konsulent og købte gården Rabenslyst ved Nyborg. Også som praktisk landmand virkede han med megen energi og dygtighed bl.a. ved kultivering af store mosearealer, men alvorlig sygdom tvang ham til at opgive sin landmandsvirksomhed 1918.

Familie

Forældre: lærer, senere landstingsmand, statsrevisor N. P. M.-M. (1835-1913) og Ane Kirstine Jacobsen (1839-1902). Navneforandring 5.12.1895. Ugift. - Bror til Thomas M.-M.

Bibliografi

M. K. Kristensen i Jydsk landbrug IV, 1922 688-90. Ugeskr. for landmænd LXVI I, s.å. 499f. Vort landbrug XXXXI, s.å. 502f. Fyns stifts landbrugstid. XVI, s.å. 436f.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig