Aage Oxenvad, Aage Marius Pedersen Oxenvad, 16.1.1884-13.4.1944, klarinettist. Født i Gettrup, død på Frbg., begravet sst. (Solbjerg). O. fulgte allerede som dreng med faderen, der var flyttet til Vejen-egnen, og sine to ældre brødre når der skulle spilles til dans. Han havde lært at blæse fløjte hos en dygtig regimentsmusiker Ehlers i Fredericia og at spille klaver; men da der i det lille orkester var mere brug for en klarinettist, gik han over til dette instrument. Hans evner var imidlertid så åbenbare, at han, samtidig med at han en kort tid havde ansættelse i en landhandel, begyndte at tage til Kbh. hver 14. dag for hos den fremragende klarinettist i Det kgl. kapel Carl Skjerne at blive forberedt til konservatoriet. Dette gennemgik han 1903-05, og 1909 opnåede han ansættelse i Det kgl. kapel som han til sin død tilhørte som en af dets ubestridte førstemænd, fra 1919 som soloklarinettist. O.s tone ejede en udtrykkets rigdom som man hører det hos få blæsere. Mellem et vidunderlig rent og lyst pianissimo, varmet af en skøn romantisk klang, og et forte af næsten dæmonisk lidenskabelig karakter lå der en verden af musikalsk mangfoldighed. O. havde evnen til at få tilhørerne til at lytte til enhver strofe i en opera eller en symfoni, og som solist viste hans evner sig lige betagende i Mozarts klarinetkvintet og Carl Maria von Webers koncerter. I ganske særlig grad er O.s navn knyttet til Carl Nielsens klarinetkoncert (1928). Både musikalsk og teknisk giver den udtryk for O.s musikalske psyke på en sådan måde, at det karakteristiske værk ikke alene står som et minde over komponisten, men også over den kunstner der har inspireret det. I det ydre var O.s liv ikke begivenhedsrigt. Fra udlandet ville man gerne lokke ham med solopladsen i berømte orkestre (fx Concertgebouw-orkestret under Willem Mengelberg), men han ville ikke forlade de forhold han følte sig hjemme i. I orkestret til operaer eller symfonier, i kammermusikopførelser med strygere eller med Det kgl. kapels blæserkvintet og som lærer for næsten hele det efterfølgende slægtled af danske klarinettister havde han fået den plads i livet som han ønskede, og som han kunne fylde på en måde der stemte med hans strenge kunstneriske krav til sig selv.

Familie

Forældre: husmand, musiker Peder Lauridsen O. (1843-1900) og Johanne Marie Jacobsen (1844-97). Gift 18.8.1912 i Annisse med Gudrun Møller, født 11.12.1886 i Annisse, død 5.5.1972 på Diakonissestift., d. af lærer Ole Mathias M. (1856-1931) og Christiane Frederikke Smith (1853-1941).

Ikonografi

Buste af Johs. Bjerg, 1911. Foto.

Bibliografi

Interviews i Berl. tid. 8.1.1944 og Berl. aften 11.1. s.å. -A[ug.] F[elsing] i Nationaltid. 16.1.1944. Samme sst. 14.4.s.å. Johan Hye-Knudsen i Politiken 15.4. s.å. Dansk musiker tid., s.å. 132f. Sv. Chr. Felumb i Dansk musik t. XIX s.å. 108. Thorvald Nielsen i Levende musik IV, s.å. 92f.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig