Abel Cathrine, Abel Cathrine Wolfsdatter v. d. Wisch, 13.12.1626 (el. 19.4.1627)-1.1.1676, legatstifter. Født i Slesvig el. Holsten, død i Kbh. A.s herkomst er usikker. På kistepladen kaldes hun Wolfsdatter von der Wisch, og andre efterretninger synes at tyde på at hendes mor var en Mule. Forholdet er muligvis det at hun var illegitim datter af en adelig Wolf v. d. Wisch og en borgerlig jomfru Mule. I sin ungdom stod hun i Sophie Amalies tjeneste i en underordnet stilling men havde dronningens tillid og fortrolighed og bevarede den efter sit giftermål. Hun var en af de betroede kvinder dronningen sendte til Blåtårn for at kropsvisitere Leonora Christina og ved hendes død lovede dronningen at have tilsyn med fuldbyrdelsen af hendes sidste vilje. Hendes ægtefælle var en driftig mand der erhvervede sig så rige midler at A. til det betydelige jordegods hun arvede efter ham kunne tilkøbe hovedgården Ulriksholm på Fyn. I hendes optræden under det pinlige optrin i Blåtårn, således som det fortælles i Jammersminde, synes man trods alt at spore et humant sindelag der også fik udtryk i hendes testamentariske bestemmelser. Af A.s formue gik en del til hendes slægt, men væsentlige midler satte hun i legater og milde stiftelser, Kølstrup hospital ved Ulriksholm og især den såkaldte Abel Cathrines stiftelse i Kbh., oprettet 1675 og oprindelig beliggende i Dronningens Tværgade, men 1886 flyttet til den gade der bærer stifterindens navn; 1949 indgået i stiftelsen Gammel kloster.

Familie

bisat med sin ægtefælle i Holmens k. Gift 15.7.1655 med Sophie Amalies godsinspektør og proviantskriver ved Kbh.s slot Hans Hansen (Osten), født 25.3.1617, død 3.4.1672 i Kbh.

Ikonografi

Epitafium med maleri, formentlig af Abraham Wuchters (Holmens k.). Skildret af Zahrtmann på billederne af Leonora Christinas afklædning.

Bibliografi

H. R. Hiort-Lorenzen: Repertorium over legater I, 1903. Leonora Christina: Jammersminde, udg. Johs. Brøndum-Nielsen og C. O. Bøggild-Andersen, 2. udg. 1960 39 95 104f. 303. – Erik Pontoppidan: Origines Hafnienses, 1760 (fot.optr. 1973 Den kgl. residensstad Kiøbenhavn). O. Nielsen: Efterretninger om Abel Kathrines stiftelse, 1875.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig