Alev Siesbye, Alev Ebüzziya Siesbye, 30.8.1938, keramiker. Født i Istanbul, Tyrkiet. S.s familie på fædrene side tilhørte den fremskridtsvenlige gruppe "les jeunes Turcs", og hendes far redigerede den første moderne avis i Tyrkiet der ofte blev lukket af regeringen. Moderens familie var kaukasiske tyrker indvandret fra Baku til Istanbul. Hjemmet var et centrum for kunstnere, og både faderen og moderen havde kunstneriske anlæg. S. ville oprindelig have studeret filologi, men kom i stedet på kunstakademiet i Istanbul hvor hun i to år arbejdede på billedhuggerskolen. Samtidig, fra 1956–58, besøgte S. det første keramikerværksted i Tyrkiet der lededes af Füreya Koral. I perioden 1958–60 arbejdede hun med keramik i Tyskland, om dagen i tyske keramiske værksteder der fremstillede serieprodukter, om aftenen efter sit eget hoved. Efter et kort ophold i Tyrkiet hvor hun afholdt sin første udstilling i Eczacibasi keramikfabrik i Istanbul kom S. 1963 til Danmark. Begrebet Danish Design var meget kendt i tyrkiske kunsthåndværkerkredse, og hun ønskede at stifte nærmere bekendtskab med dansk formgivning. Hun kendte ikke hjemmefra den danske keramiske tradition da den moderne keramik i Tyrkiet var blevet til under tysk indflydelse. Efter en kort periode hos Kähler i Næstved blev S. ansat på Den kongelige Porcelainsfabrik hvor hun både udførte arbejder til serieproduktion og unika. I 1969 fik hun eget værksted i København hvor hun har udført de keramiske værker der på trods af deres fremmedartethed har fået en vældig betydning som inspiration for det danske kunsthåndværk. I 1978 fik hun værksted i Paris og bosatte sig her i 1988. S. har desuden virket som freelance kunstner, hos Rosenthal i Tyskland 1975-90, hvor hun har formgivet glas og porcelæn, og hos Royal Copenhagen 1984-2000, hvor hun designede spisestel (Leda, Sirius). Foruden at deltage i udstillinger af kunsthåndværk i Danmark og udlandet har S. fra 1976 deltaget i kunstnergruppen Koloristernes udstillinger. En stor retrospektiv udstilling arrangeredes 1981 af Kunstforeningen, Kbh. Hendes arbejder findes bl.a. på Kunstindustrimuseet, København, på Aarhus kunstmuseum, Museum Boymans van Beuningen, Rotterdam, i Nationalmuseum, Stockholm, Victoria and Albert, London og i forskellige andre europæiske kunstindustrimuseer. S. bragte til den danske keramik en fuldstændig ukendt farveskala af lysende pastelfarver, af aubergine og havgrønt, der tildels har hentet inspiration i den antikke og den folkelige keramik fra den nære orient. En del af hendes skåle er holdt i to farver, skifer og hvidt, i mønstre der kan minde om mykenske lervarers. Kendetegnende for alle S.s arbejder er en udsøgt lethed i form og konsistens der adskiller sig væsentligt fra den danske tradition. S. er blevet tildelt flere hædersbevisninger, bl.a. Tagea Brandts rejselegat 1982, Eckersberg-medaillen 1983, Prins Eugen medaljen 1995, Ole Haslunds hæderslegat 2002 og C.L. Davids hæderslegat 2010.

Familie

F: journalist, historiker Ziyad Ebüzziya (1911-94) og Emircan Vâlâ (1917-2007). Gift 22.6.1967 i Kbh. (b.v.) med prokurist David S., født 26.3.1935 i Kbh., s. af bankier Svend S. (1903-90) og Taïs Wagner (1902-84). Ægteskabet opløst 1979.

Udnævnelser

R. 2000.

Bibliografi

Udstillingskat., Kunstforen. 1981. Udstillingskat., Maison du Danemark, Paris 1982. – Interview i Politiken 3.1.1982.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig