Anders Lassen, Anders Frederik Emil Victor Schau Lassen, 22.9.1920-9.4.1945, officer. Anders Lassens fantastiske krigsbedrifter var på en måde en naturlig fortsættelse af hans raske drengeår på Bækkeskov, hans barndomshjem.

Efter skolegang drev hans oplevelsestrang ham til søs som jungmand. Som aspirant på en Mærsk-båd i Den persiske bugt 9.4.1940 var han stærkt virksom for at få kaptajnen til at søge allieret havn, og han sejlede under allieret flag til han i begyndelsen af 1941 meldte sig blandt de første frivillige danske i den engelske hær. Det lykkedes ham at blive specialuddannet i de hemmelige "raiding forces", og han deltog med en trawler i et togt på jagt efter tyske ubådsbaser på den vestafrikanske kyst.

Tilbage i England blev han i begyndelsen af 1942 udnævnt til løjtnant og første gang indstillet til Military Cross. Der fulgte nu natlige raids over Den engelske kanal, men i febr. 1943 blev Anders Lassen overført til Middelhavet hvor han i kommandoenheden Special Boat Service "skulle komme til at dræbe eller fange flere tyskere i det østlige Middelhav end nogen anden mand" (engelsk beretning). Han var med til infiltrationer og overfaldsagtige angreb på en lang række græske øer, og hans stærke personlighed, opfindsomhed og mod gjorde ham snart til noget af en myte. Han var meget utraditionel, kerede sig ikke om uniformsbestemmelser og ceremoniel, men gjorde alt for sit mandskab der så op til deres "Andy". Skulle der løbes en risiko gik han altid selv forrest. Også for den græske befolkning var han en legende med sin aldrig svigtende følelse og omsorg for dem der var svagere stillet end han selv. Han fik tildelt yderligere to stjerner til militærkorset og blev kaptajn sept. 1943 og major okt. 1944.

Hans nålestiksoperationer i tyskernes flanker og ryg bidrog betydeligt til at reducere tab og ødelæggelser under Grækenlands befrielse, således ved Athen og især Saloniki. Men han ville gerne med i "den store krig", som han sagde, og opnåede det i foråret 1945 i Norditalien på den britiske hærs yderste højre fløj ved Comacchiosøen. I et afledningsangreb pr. båd over søen om natten 8.-9.4. blev han dødeligt såret.

Sept. 1945 fik han post mortern tildelt Victoriakorset som den eneste udlænding i den anden verdenskrig.

Familie

Anders Lassen blev født på Høvdingsgård, Mern sg, døde ved Comacchio, Norditalien, og er begravet ved Argenta (britisk krigerkirkegård).

Forældre: godsejer Emil Victor Schau Lassen (1893–1981) og Suzanne Marie Signe Raben-Levetzau (1888–1953). Ugift.

Ikonografi

Tegn. af Jørn Glob ca. 1950 (Fr.borg). Foto.

Bibliografi

Jørgen Halck: En dansk soldat, 1947. Anders Lassen. Sømand og soldat. Beretn. samlet af hans mor, 1950 (7. opl. 1965).

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig