Angmalortoq Olsen, 6.12.1926-2004, grønlandspolitisk pioner. Angmalortoq Olsen levede sin barndom blandt en oprindelig fangerbefolkning ved Thule hvor hans far 1922 havde afløst stedets første missionær, Gustav Olsen, og ført hans arbejde videre til hele befolkningen var døbt. 1937 sendtes Angmalortoq Olsen til Danmark på uddannelse og tog først realeksamen og siden studentereksamen fra aftenkursus hvorefter han 1948 blev ansat på telefonfabrikken Standard Electric og fra 1959 til 1974 på radiofabrikken Storno som indkøbschef. Under disse mange år i Danmark gjorde Angmalortoq Olsen et stort arbejde for sine landsmænd hernede. Ca. 1952 kom han i bestyrelsen for peqatigiit Kalatdlit, grønlændernes forening i Danmark og blev siden dens formand til 1974. I denne periode var han en drivende kraft ved oprettelsen af det grønlandske socialrådgivningscenter Pôq i København hvis formand han blev. Dette center har gjort et uvurderligt arbejde for mange af de grønlændere der er blevet sociale tabere i Danmark. Også ved oprettelsen af Grønlændernes hus i København, en slags samlings- og hjemsted for herboende grønlændere, var Angmalortoq Olsen meget aktiv og blev også her formand for repræsentantskabet. Han tog desuden initiativ til etablering af billige charterrejser mellem Danmark og Grønland for Kalatdlits medlemmer hvorved hyppigere besøg i hjemlandet blev muliggjort.

En historisk indsats gjorde Angmalortoq Olsen da han i begyndelsen af 1970erne knyttede kontakter til indianere og inuitter (eskimoer) i Canada og Alaska og fik sammenkaldt den første cirkumpolare konference mellem disse såkaldte 4. verden-folk i Kbh. 1973 hvor han var vært for og leder af konferencen, og hvor han havde fået også det officielle Grønland draget ind i samarbejdet. Denne konference førte til andre lignende og til dannelsen af World Council for Indigenous Peoples der formidler samarbejdet mellem disse oprindelige folkeslag i de moderne samfund om deres fælles problemer.

1974 vendte Angmalortoq Olsen hjem til Grønland som driftsleder ved andelsselskabet Sipineq i Holsteinsborg, et forsøg på at udvikle en grønlandsk fangstproduktion på andelsbasis. 1977-79 blev han formand for Grønlands erhvervsudviklingsråd og blev efter hjemmestyrets indførelse 1979 tilforordnet landstingets erhvervskommission. Han var medlem af partiet Siumuts lokalbestyrelse i Holsteinsborg. 1983-89 var han medlem af kommunalbestyrelsen i Sisimiut kommune. Nogle af hans tidsskriftartikler er udgivet i bogen Grønland i dag, 1976.

Familie

Angmalortoq Olsen blev født i Qanaq, Thule distrikt.

Forældre: pastor Jens O. (1894-1966) og Abelone Fly (1900-89). Gift 13.12.1947 i Kbh. med Birthe Magnussen, født 4.9.1929 i Valby, d. af faktor Robert Aksel Daniel M. (1906-56) og Gerda Amalie Margrethe Rasmussen (1905-75); ægteskabet opløst 1987.

Ikonografi

Foto.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig