Anna Klindt Sørensen, 9.8.1899-26.7.1985, maler, grafiker. K. S. gik i Fjeldsted kommuneskole og i Th. Langs skole i Silkeborg. Hun begyndte 1919 på kunstakademiet, men blev der kun i tre semestre; 1923 drog hun til Paris. Med afstikkere til Danmark blev Frankrig hendes foretrukne opholdssted til 1938. Her var hun elev hos tidens mest kendte lærere, malerne Marcel Gromaire, Fernand Léger og André Lhote. Elevforholdet til Gromaire synes i en periode at præge hendes opfattelse af kvindekroppen, dens fylde og vægt, men den kubistisk skolede struktur som kendetegner de fleste af tidens franske kunstnere var ikke hendes sag. Det er de voldsomme og stærkt ekspressionistiske farver og det ornamentalt fabulerende der er karakteristisk for K. S. Efter pariserårene boede hun dels i Kbh., dels i sin barndomsby Ry. Hun er en passioneret landskabsmaler og har både malet brede, varme billeder fra Djursland og Ry hvor roen ved det velkendte gør formen klar og fast, og glødende eksotiske impressioner fra fjerne lande hvor den koloristiske eufori kan være på nippet til at få billedet til at kippe over. Hun har en evne til at registrere den personlige oplevelses facetter stump for stump, og hendes arbejder er i den grad gennemsyrede af temperament at selv huse og ting udstråler vilje. Til gengæld sker det at hun taber helheden af syne. Som portrætmaler er K. S. lige så vital og personlig. Billederne af Holger J. Jensen, 1939, Jeppe Vontillius, 1944 og portrætter af moderen er blandt hendes betydeligste.

Udover opholdet i Frankrig har K. S. foretaget mange og lange rejser til de fleste af Vesteuropas lande samt til Afrika, Egypten og, på en jordom-flyvning 1963, bl.a. til Japan. Rejserne blev muliggjort af det Hielmstierne-Rosencroneske legat, J. C. Jacobsens mindelegat, Tagea Brandts rejselegat samt stipendier fra Statens kunstfond. 1963 fik hun Eckersberg-medaljen og 1976 Thorvaldsen-medaljen. K. S. udstillede første gang på Salon d'Automne, Paris, 1925, og i Danmark på Kunstnernes efterårsudstilling 1928. Siden har hun deltaget i talrige udstillinger her og i udlandet og er fra 1942 medlem af Decembristerne. Af retrospektive separatudstillinger kan nævnes: Gentofte rådhus 1961, Nikolaj kirke 1968, Sophienholm 1973 og Århus kunstbygning 1978. Arbejder af K. S. findes bl.a. på Statens museum for kunst og kobberstiksamlingen, Göteborgs kunstmuseum, Århus kunstmuseum, Fyns stiftsmuseum, i undervisningsministeriet, rådhuset i Ry og en udsmykning på Dagnæs skole, Horsens.

Familie

Anna Klindt Sørensen blev født på Stensgård ved Ry og døde i Ry; begravet på Gamle Ry kirkegård, Skanderborg.

Forældre: skovejer Anders Sørensen (1861–1925) og Inger Marie Andersen (1874–1961). Ugift.

Ikonografi

Flere selvportr., bl.a. 1929, mal. og litografi. Foto.

Bibliografi

Interview i Ekstrabl. 30.4.1942. – Jan Zibrandtsen i Berl. tid. 9.8.1969. Gertrud Købke Sutton i Weekendavisen 20.10.1978. Hellen Lassen i Information 24.10. s.å.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig