Anne Rud, d. 10.3.1533, adelsdame. Død på Mogenstrup. Fru Anne Rudsdatter som hun skrev sig, er for eftertiden navnlig bekendt som en flittig brevskriver. Hendes omfattende brevveksling med datteren Sophie og svigersønnen Eske Bille, findes i god behold i Rigsarkivet. Særlig mange af hendes breve stammer fra hendes treårige enkestand som hun tilbragte dels på Valden, dels på Mogenstrup. De omhandler i første række de mange praktiske og økonomiske spørgsmål der optog hende og svigersønnen: afviklingen af mandens vidtløftige forretninger, bestyrelsen af hendes godser og forleninger der foruden en del norske len omfattede livsbrev på Roskilde Frue kloster. Også Eske Billes karriere som lensmand og norsk statsmand beskæftigede hun sig med. Helt ud til verdenspolitikken nåede den aldrende frues interessesfære, og blandt andet i omtalen heraf spores hendes stedse bevarede katolske ortodoksi. På den anden side indeholder disse kvindebreve en rigdom af detaljer om børneopdragelse, tjenestefolk, husholdning, hundehold osv., der gør dem til en værdifuld kulturhistorisk kilde fra en periode hvor den slags brevstof endnu er sjældent. R. hår åbenbart fået en omhyggelig opdragelse der i forening med naturlig livlighed har gjort det lettere for hende end for de fleste af hendes samtidige at gennemtrænge tidens stive brevstil med et friskt og mangesidigt indhold.

Familie

Forældre: Jørgen R. (1435/40–1504/05) og Kirstine Rosenkrantz (død 1509). Gift 1493 med Henrik Krummedige, født ca. 1465, død mellem 7.3. og 4.4.1530 på Mogenstrup, s. af norsk rigsråd og hofmester Hartvig K. (død 1476) og Karen Andersdatter (Hak). – Søster til Knud R. og Otte R. (død 1510).

Bibliografi

[L. S.] Vedel Simonsen: Familie-efterretn. om de da. Ruders adelsslægt I, 1845 139–256. – Papirer i Rigsark.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig