Aron fra Kangeq, grønl. Âlut Kangermioq, 9.4.1822-12.3.1869, grønlandsk maler og billedskærer. Født i Kangeq ved Godthåb, død sst. A. levede som sælfanger på udstedet Kangeq i mundingen af Godthåbsfjorden, men blev som ca. 30-årig angrebet af tuberkulose som mange af sine landsmænd. Han måtte opgive sælfangsten og blev lænket til sin briks hvor han lå i årevis. Da inspektør H. J. Rink omkring 1855 indbød til at optegne og indsende grønlandske folkesagn begyndte A. at nedskrive sådanne og indsendte i alt ca. 500 folioark med sagn som han selv illustrerede med træsnit og stentryk. A. udtænkte selv billederne og skar dem ud hvorefter pladerne blev sendt til Godthåb og der trykt på papir. 1859 udsendte Rink sagnene i 4 bind med A.s illustrationer. Rink var blevet opmærksom på A.s evner som kunstner og begyndte at sende ham papir og malerrekvisitter, og A. var snart i fuld gang med at male de akvareller der har gjort ham til den grønlandske malerkunsts fader. Gennem 10 år udførte han et meget stort antal farvelagte tegninger, de fleste med motiver fra de grønlandske sagn om eskimoernes liv og om deres møde med nordboerne. I denne periode brugtes hans produkter også i den nystartede avis Atuagagdliutit der nåede ud til de mange små pladser og for første gang forsynede den brede befolkning med almindeligt læsestof. Til sidst bukkede A. under for sin sygdom, men havde forinden øvet en kunstnerisk indsats af enestående karakter. Eigil Knuth har kaldt hans mytologiske billedgalleri for eskimokulturens sixtinske kapel. Hans stærke oprindelighed og særpræg, hans fortættede kraft og ekspressionistiske stil har i nutiden skabt ham et navn blandt malerkunstens store. A.s tegninger opbevares på Nationalmuseet, men pladerne med træsnittene beror i Godthåb hvor de blev genfundet omkring 1960. Tegningerne er benyttet i mange senere publikationer, bl.a. i Rinks dansksprogede Eskimoiske Eventyr og Sagn fra 1866 og i en udgave af de samme sagn fra Det grønlandske forlag 1974.

Familie

Forældre: fanger Christian Heinrich og Anna Benigna. Gift 8.11.1843 med Persida, født 27.2.1824, død i sept. 1897.

Bibliografi

Helge Christensen: Aron fra Kangeq. En grønlandsk billedskærer, Godthåb 1953. Eigil Knuth i_Nationalmuseets arbejdsmark, 1960 45–65. Samme: Âlup Kanger-miup qalipagai. Nationalmuseet 1961. Samme: Aron of Kangeq 1822–1869. The sealhunter, who became father of Greenlands Art of painting, 1960. Samme: Âlut Kangermio – Aron fra Kangeq – Aron of Kangeq. Nordboer og skrællinger, 1968.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig