B. Lewy, Bergnart (Bernhard, Baruch, Bagge) Carl Lewy, 5.7.1817-1.1.1863, kemiker. Født i Kbh. (Mos.), død i Paris, begravet sst. L. tog farmaceutisk eksamen 1835 og studerede derefter kemi ved Polyteknisk læreanstalt hos W. C. Zeise i tre år. 1839 rejste han til udlandet, blev dr.phil. i Berlin og var vinteren 1839-40 i Rom. Her traf han en fransk familie der anbefalede ham til en af den tids berømteste kemikere, Jean Baptiste Dumas i Paris, og denne lod L. arbejde i sit privatlaboratorium hvor han assisterede ved Dumas" og J. B. Boussingaults undersøgelser over luftens sammensætning. Hans eksperimentelle dygtighed foranledigede Académie des sciences til at betro ham udførelsen af lignende undersøgelser ved Nord- og Østersøen og i Kbh. hvor forsøgene udførtes på Polyteknisk læreanstalt, en enkelt gang i kongens nærværelse. Sammen med Boussingault undersøgte han senere kulsyreindholdet i luften i Paris og på landet, samtidig med at han gennemførte adskillige andre arbejder med emner fra såvel den organiske som den uorganiske kemi. 1847 blev L. professor i kemi i Bogotá, Ny Granada (Columbia). Han nød her stor anseelse, blev præsident for videnskabsakademiet, vicepræsident for undervisningsrådet, direktør for museerne og for mønten og udførte en række arbejder som Académie des sciences havde overdraget ham. 1851 vendte han tilbage til Paris, gentoptog samarbejdet med Boussingault og udførte et arbejde over luften i muldjorden der regnes for hans betydeligste. Hans arbejder er næsten alle offentliggjorte i Annales de chimie et de physique eller i Comptes rendus de séances de l'Académie des sciences, et enkelt i beretningen fra det 4. skandinaviske naturforskermøde (1844) i hvilket han deltog. 1853 blev L. ansat ved mønten i Paris for at lede fabrikationen af de nye bronzemønter. Denne udmøntning ophørte 1858, og L.s økonomiske stilling blev truet, men efter akademiets anmodning oprettedes der en stilling for ham som essayeur adjoint for møntens guld- og sølvbarrer. I 1850erne arbejdede L. med aluminiums tekniske fremstilling, og hans seneste kemiske arbejde er fra 1857 og handler om smaragden. L. tilbragte således hele sin manddom i udlandet, men han sendte værdifulde samlinger hjem til danske museer, og han var altid rede til at støtte danske videnskabsmænd med oplysninger og til at stå dem bi under ophold i Paris.

Familie

Forældre: grosserer Samuel Nathan Levy (ca. 1784-1834) og Cecilie (Sille) Melchior (1781-1852). Ugift.

Udnævnelser

R. 1852. DM. 1856. F.M.l. 1859.

Bibliografi

Alb. Heckscher: Stamtvl. Melchior, 1920 116. Berl. tid. 23.9.1847. Archiv for pharmaci XX, 1863 381-91. Axel Garboe: Farmaceuten, kemikeren, naturforskeren B. L., 1966 = Theriaca XI.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig