Benny Cederfeld de Simonsen, Benny Sophie Caroline Andrea Cederfeld de Simonsen, 2.10.1865-16.1.1952, forkæmper for fredssagen. Født på Brahesborg, Odense amt, død i Kbh., begravet i Rørup, Odense amt. C. gik aldrig i skole men blev undervist i sit hjem af privatlærere, heriblandt udlændinge. Dette førte bl.a. til at den begavede pige lærte at udtrykke sig ubesværet både skriftligt og mundtligt på de tre hovedsprog. Først i moden alder begyndte hendes offentlige virke. Under 1. verdenskrig, ikke mindst med baggrund i sin alvorlige kristne livsopfattelse, blev hun stærkt påvirket af krigens rædsler, og da Danske kvinders fredskæde (senere Kvindernes internationale liga for fred og frihed) begyndte at danne freds-foreninger rundt i landet meldte hun sig og blev hurtigt leder af arbejdet på Fyn. Hun var en fremragende organisator der aldrig sparede sig selv, men vinter og sommer utrætteligt tog rundt og talte ved møder, kurser eller når nye kredse af ligaen skulle oprettes. Hendes livlighed og munterhed som taler og hendes evne til at klare en vanskelig situation eller fx skabe god stemning ved et kaffebord betød overordentlig meget for organisationen. C. fortsatte som formand for det fynske distrikt til 1950 og var næstformand i ligaens hovedbestyrelse 1931-39 hvorefter hun blev æresmedlem. Ved en række af den internationale fredsligas møder og kongresser i perioden op til 2. verdenskrig repræsenterede hun den danske afdeling på fremragende måde. Før krigen brød ud lykkedes det hende i samarbejde med repræsentanter for Danske kvinders nationalråd og Jødisk kvindeforening at skaffe indrejse for 300 jødiske børn fra Centraleuropa i Danmark hvor de blev anbragt i landbohjem for at lære landbrug. Mange af dem lever og arbejder nu som landbrugere i Israel, men 24 af børnene blev til hendes store sorg taget af Gestapo i efteråret 1943 og sendt til koncentrationslejren Theresienstadt. Da krigens afslutning nærmede sig begyndte ligaen at forberede hjælp til de hærgede lande, og for at hædre C. og sætte hende et minde blev på hendes 80-års dag stiftet Benny Cederfelds hjælpefond som hun personlig bidrog til med store beløb. Fondens formål er at hjælpe mennesker ramt af krig og politisk forfølgelse - og således helt i pagt med den menneskekærlighed og idealisme som prægede denne uegennyttige personlighed.

Familie

Forældre: jægermester, senere kammerherre Carl Adolph Rothe Treschow (1839-1924) og komtesse Sophie Margrethe Elisabeth Rantzau (1844- 1911). Gift 26.7.1892 i Gamtofte, Odense amt, med godsejer H. C. F. W. C. d. S. født 6.9.1866 i Nyborg, død 2.1.1938 i Risinge, s. af amtmand Christian C. d. S. (1817-1906) og Marie C. F. Uldall (1837-1926).

Bibliografi

Fred og frihed, februar 1952 9-11.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig