Bjørn Moe, Bjørn Louis Halvor Peter Halling Moe, 7.10.1914-15.1.2002, seminarielektor, administrator. Efter matematisk-naturvidenskabelig studentereksamen 1933 og samtidig med sine universitetsstudier var Bjørn Moe leder af den af ham stiftede studenterscene 1936-41. 1942-44 var han direktør for Bellahøj friluftteater, og 1944 blev han knyttet til Dansk skolescene, først som sekretær hos Thomas P. Hejle og siden som direktør fra 1952 og frem til skolescenens likvidation i dec. 1968. Arbejdet for Dansk skolescene bibragte den initiativrige Bjørn Moe mange hverv. Han var medstifter af filmforeningen for skoleelever, leder af det til skolescenen knyttede ungdomshus og fra 1945 dramatisk konsulent; samme år blev han magister i litteraturvidenskab.

Bjørn Moe iscenesatte ofte selv skolescenens professionelle forestillinger men arbejdede også gerne med amatører. Ud fra betragtninger om teatret som en kulturopdragende institution gik han i brechen for at vække folks teaterinteresse allerede på børnestadiet, bl.a. med oprettelse af et amatørteater i ungdomshuset og et københavnsk børneteater. Med årene blev pædagogisk sigte et fremtrædende træk hos Bjørn Moe. Han udgavr fx udgivet dramatekster og grundbøger om film og teater til undervisningsbrug, styrket teaterinteressen gennem folkeuniversitetsarbejde og var formidler af skolernes inddragelse af undervisning i teater- og filmkundskab. Han var ogå tilhænger af billettilskudsordning med en tro på at teatret kan berige og give den nuværende ungdom et livsindhold. Bjørn Moe støttede ligeledes direkte det professionelle teater ved bl.a. at komme Alléteatret til undsætning ved varetagelse af dets ledelse 1963-64.

Som leder af Dansk skolescene disponerede Bjørn Moe med dygtighed og entusiasme. Med omhu valgte han de rette skuespillere til sine forestillinger og forsøgte at genoplive danske og udenlandske klassikere. Der blev lagt vægt på de "gode" tekster. Således foranstaltedes en dramatikerkonkurrence 1966, men efterhånden gled klassikerne ud til fordel for et bredere og nyere repertoire, som fx West Side Story og Anne Franks dagbog. I de sidste år blev der rettet stærk kritik mod Bjørn Moes ledelse af skolescenen og Bjørn Moe søgte sin afsked hvorefter institutionen blev nedlagt. Den dybereliggende årsag til skolescenens likvidation skal dog nok først og fremmest findes hos organisationen Arte, de stigende teatertilskud og de mange små teatre der afløste behovet for skolescenen.

Sideløbende havde Bjørn Moe siden 1956 undervist i teater- og filmkundskab på N. Zahles seminarium, hvortil han fra 1969 blev fast knyttet som lærer. 1966 udgav han Teaterkundskab og 1971-73 Sceniske tekster til undervisningsbrug I-IV. Bjørn Moe var medlem af teaterkommissionen 1954, formand for Det danske børnefilmnævn 1964, Det nordiske børnefilmnævn 1967, ungdomshusets bestyrelse, klubvirksomhedens og fritidshjemmets bestyrelse samt administrator af ungdomshusets ejendomme 1974.

Familie

Bjørn Moe blev født i København (Rigshosp.); begravet på Sankt Nicolai kirkegård, Holbæk.

Forældre: cand.mag., senere skoleleder, forfatter Oscar Axel M. (1865-1950) og Caroline Martine Hansen (1881-1957). Gift 28.11.1942 i Kbh. (Grøndalsk.) med Kirsten Else Beck, født 6.2.1920 i Kbh. (Apostelkirkens sg.), d. af fabrikant Johan Philip Nielsen B. (1878-1952) og Marie Kirstine Beck (1884-1963). - Brorsøn af Louis M.

Udnævnelser

R. 1963.

Ikonografi

Foto.

Bibliografi

Einer Andersen: Bogen om Dansk skolescene 1920-55, 1956. - Levnedsberetning i ordenskapitlet.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig