C.C.L. Hirschfeld, Christian Cay (Cajus) Lorentz Hirschfeld, 16.2.1742-20.2.1792, havebrugsforfatter. Født i Kirchnüchel ved Eutin, død i Kiel, begravet sst. H. var dansk undersåt og studerede fra 1760 ved universiteterne i Halle, Kiel og senere Bern. I Kiel blev han 1769 ekstraordinær professor og 1773 ordinær professor i filosofi. Han udgav filosofiske og moralske skrifter som Versuch über den grossen Mann, 1768–69 og Gedanken über die moralische Bildung eines jungen Prinzen, 1768. Mest kendt er han dog som forfatter til værker om havebrugets æstetik og teori inden for hvilket felt han siges at have betegnet sig selv som Tysklands førende haveteoretiker. Hans fembinds hovedværk Theorie der Gartenkunst udkom i Leipzig 1779–85, omtalt i Georg Boyes betydelige værk om havekunsten i kulturhistorisk betydning, 1972, som "i realiteten et ganske uvidenskabeligt stykke skrivebordsarbejde, en forvirret blanding af aktuel havekunstteori og beskrivelser af alverdens haver, fortrinsvis bygget over fragmenter af vidt forskellige personers optegnelser... det er forbavsende, hvor få reelle oplysninger der er at hente frem af ordstrømmen. Som direkte kildeskrift er værket værdiløst, men indirekte er det oplysende, for så vidt som en anerkendt fagskribent deri dokumenterer, at for ham og hans læsere er al fornemmelse for helhed og komposition fortrængt af umættelig appetit på detaljer."

Tidligere biografer fremhæver samme værk som klassisk inden for fagområdet og understreger H.s indsats som talsmand for den tyske stemningshave (i praksis udført bl. a. i Sanderumgårds have og i dele af Fredensborg slotshave i Danmark). Han øvede en stor indsats inden for det økonomiske havebrug, bl. a. ved anlæggelse af frugttræplanteskoler ved Plön og Kiel og ved udgivelsen af Handbuch der Fruchtbaumzucht, 1788. Justitsråd 1777.

Familie

Forældre: sognepræst Johann Hinrich H. (1700–54) og Margrethe Sibylla Rheinbot (død 1759). Ugift.

Ikonografi

Stik af D. Beyel. Stik af I. D. Heidenreich, 1792, efter dette to stik af J. G. Zschoch.

Bibliografi

Bibliografi i Schlesw.-holst. biogr. Lex. V, Neumünster 1979 129–31. – Schlesw.-holst. Provinzialberichte VI, 1, Altona, Kiel 1792 32 lf.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig