Christian David, 17.2.1691-3.2.1751, missionær. Født i Senftleben, Mähren, død i Herrnhut, begravet sst. Som barn vogtede D. får men oplærtes i tømrerhåndværket. Katolsk af fødsel og opdragelse kom han tidligt under evangelisk påvirkning, optoges nogle og tyve år gammel i den evangeliske kirke i Berlin og vendte 1717 tilbage til Mähren for at prædike evangeliet. Få år efter kom han i forbindelse med N. L. Zinzendorf og grundlagde 17.6.1722 på den af greven skænkede plads på Hutbjerget den første koloni af mähriske flygtninge og gav den navnet Herrnhut. De følgende år drog han som "vandreapostel" omkring i Nordtyskland, Holland, Schweiz, Estland og Lifland og grundlagde adskillige steder herrnhutiske menigheder. 1733 drog han sammen med brødrene Mathäus og Chr. Stach over Kbh. hvor de mødte megen forståelse og hjælpsomhed, til Grønland i den hensigt at støtte Hans Egede i hans missionsvirksomhed, men skilte sig hurtigt ud fra denne og grundlagde en egen missionsstation i Ny Herrnhut nær ved Godthåb. I sommeren 1734 deltog D. som tømmermand i anlæggelsen af kolonien Christianshåb i Diskobugt. Efter en langvarig skriftlig polemik med Hans Egede om luthersk lære vendte D. allerede 1735 tilbage til Europa, mistvivlende om grønlændernes modtagelighed for evangeliet. 1746 kom han på ny til Grønland og ledede opførelsen af den nye store missionsbygning ved Ny Herrnhut, og endelig gæstede han endnu engang stationen i sommeren 1749.

Familie

Faderen Johann, var tysker, moderen Rosina, böhmer, ellers ukendte. Gift Anna Elisabeth Ludwig.

Ikonografi

Maleri (Herrnhut).

Bibliografi

David Crantz: Historie von Grönland MI, Lpz. 1765. N. L. Zinzendorf i Brødremenighedens missionsbl., 1924, nr. 5 97-119. 200 Jahre Brüdermission I, ved Karl Müller, Herrnhut 1931. F. Gad: Grønlands hist. II, 1969.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig