Christian Kryger, Peter Christian Kryger, 19.12.1915-24.12.1972, programredaktør. Født i Kbh. (Andreas), død i Vejlby ved Århus, urne på Vejlby kgd. Efter at K. 1940 havde fået lærereksamen fra Jelling blev han ansat ved det kommunale skolevæsen i Brønderslev og fra 1945 i Randers. Han var en tid freelance medarbejder ved især skoleradioen og blev programsekretær 1947. I 1955 forflyttedes han til Århus og fik her en del administrativt arbejde som leder af de studier der blev begyndelsen til Danmarks radio (DR)s provinsafdeling. Da K. var meget mere interesseret i at producere udsendelser end i skrivebordsarbejde lykkedes det ham 1961 at blive frigjort fra det administrative. Hans radioudsendelser var fremragende, ikke mindst når de drejede sig om børn og deres problemer, og han kunne få børn til at tale åbent og fortælle frit uden at lade sig påvirke af mikrofonen. Hele hans personlighed udstrålede ro og skabte en atmosfære af tillid så børn, og voksne med, glemte enhver nervøsitet eller usikkerhed, og det er nok heri baggrunden for hans store succes med ikke mindst portrætudsendelser skal søges. – Naturligvis skete det ofte at K. blev opfordret til at tale om "interviewets teknik", men en titel som den afskyede han for "menneskeligt samvær er ikke noget der kan sættes på hulkort". Da TV trængte igennem blev han også inddraget heri og stod 1965–66 for bl.a. en række udsendelser fra Grønland som vakte opsigt og diskussion. K. havde i høj grad evnen til at vurdere hvordan et stof skulle gribes an i radio eller TV så det virkede fængslende. Han forstod at forenkle uden at forfladige og han talte et ukompliceret og klart dansk som folk kunne forstå. Desuden var han forsynet med udpræget sans for humor og samtidig med den varme medmenneskelighed som aldrig lader humoren blive sårende, og ikke mindst derfor var han så vellidt overalt hvor han kom. Få måneder efter hans død oprettede DR en Christian Kryger fond der en gang årligt uddeler et beløb til en eller flere radio- eller TV-medarbejdere som ved udsendelsesvirksomhed har gjort en særlig indsats.

Familie

Forældre: fiskegrosserer Peter Christian K. (1877–1966) og Ane Nielsine Marie Petersen (1878–1944). Gift 24.5.1942 med Eva Aaquist, født 21.2.1920 i Randers, d. af slagtermester Iver Aa. (1889–1967) og Kristine Gjedsted (1888–1948).

Ikonografi

Foto.

Bibliografi

DR. Personalebl. for Danm.s radio, 1973 nr. 1 3 og nr. 4 18.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig