Christian Neuhaus, Christian Rasmus Neuhaus, 13.3.1833-21.3.1907, fotograf. Christian Neuhaus stod i glarmesterlære men skiftede ca. 1858 til fotografien, idet han gik i lære hos og derpå arbejdede for Rudolph Striegler der var ved at tjene en formue på sine visitkortfotos. Foråret 1862 etablerede Christian Neuhaus sig i en åben gård i Nyboder med et halvtag af lærred til at beskytte kunderne og sit apparat. I slutningen af dette år flyttede han til Købmagergade 14 og virkede der til 1894, hvorpå hans mangeårige medhjælper Oluf W. Jørgensen videreførte firmaet i fem år som Christian Neuhaus' efterfølger.

Christian Neuhaus portrætoptagelser er sobert, men ret traditionelt arbejde; i første halvdel af 1860'erne mest helfigurs, stående, med en stol som støttemøbel og kanten af en portiere som dekoration, derpå overvejende brystbilleder, indtil begyndelsen af halvfjerdserne vignetterede, senere mest ovalt afmaskede. 1872 udførte Christian Neuhaus til senere overstaldmester, ordensmarskal August Haxthausen en på tolv plader optaget fem fod lang og én fod høj helfigurs portrætgruppe af den kgl. staldetats personale; i halvt format gaves billedet til en større kreds.

Christian Neuhaus' udendørs optagelser fra det gamle København er især kendt fra de mange aftryk Oluf W. Jørgensen fremstillede i 1890'erne. Sommeren 1890 fotograferede Christian Neuhaus sammen med sin københavnske kollega F.C.C. Mottlau Den danske Fodgjænger Expedition gjennem Norge, arrangeret af Herr Directeur Ritter i Kjøbenhavn og udsendte samme år en suite på atten af disse optagelser med litograferet titel.

1905 fik Christian Neuhaus Dansk fotografisk forenings sølvmedalje og diplom som æresmedlem efter 1894-97 at have været foreningens formand og i mange år formand og kasserer for dens understøttelsesfond.

Familie

Christian Neuhaus blev født i København (Fødsst.), død på Frederiksberg, begravet i København (Ass.). Gift 17.6.1860 i Kbh. (Pauls) med Christine Marie Lind, født 4.7.1833 i Kbh., død 18.7.1907 på Frbg., datter af arbejdsmand Lind.

Bibliografi

P. Elfelt i Dansk fotografisk t. XXIX, 1907 49f.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig