Claus Jacobsen de Vale, Claus Jacobsen de Val (Waal), d. .senest 1613, herold. Begravet i Nic. k. V. var oprindelig handlende og leverede 1594-96 hatte- og silketøj til hoffet og 1607 syv med dyr bemalede faner til tøjhuset. 1610 var han herold ved prins Christians hylding i Norge, og ved Kalmarkrigens udbrud sendtes han med instruktion fra hofmarskallen Ditlev Rantzau til Sverige med fejdebreve til Karl IX. I et vidtløftigt digt (trykt i Danske Magazin I, 1745) har han beskrevet sin besværlige rejse hvor han forgæves søgte at overbringe brevene til kongen personlig. Han måtte nøjes med 7.5. at overgive dem til Henrik Horn og blev under mange påskud holdt tilbage og sendt fra sted til sted, undertiden udsat for dårlig behandling. Han holdt stærkt på sit og sit embedes værdighed, omtaler livligt de svenske drabanters drukkenskab og præsternes venlige gæstfrihed. Han mødte ganske vist Karl IX, men kom ikke til at tale med ham skønt han derefter blev bedre behandlet. Han er i øvrigt stærkt optaget af sin egen flothed med betaling og drikkepenge, og endelig 12.10. kom han tilbage til den danske grænse hvor svenskerne forsøgte at få danske bønder til at skyde ham og hans trompeter. Digtet der giver en ganske malende beskrivelse af alle hans genvordigheder er offentliggjort af Jacob Langebek der næppe med rette tænker sig muligheden af, at han har fået C. C. Lyschander til at sætte hans beskrivelse på vers. Trods sit fremmedklingende navn er han sikkert dansk, som sådan føler han sig i alt fald. Han havde et gravsted i Nicolai kirke i Kbh. og en søn blev kgl. skipper.

Familie

gift N.N., død tidligst 1613.

Bibliografi

Hist. t. II, Kria. 1872 11 lf. Pers. hist. t. I, 1880 213. -Kirkehist. saml. 3.r.I, 1874-77 798f. Emil Madsen i Fra arkiv og museum III, 1905-08 523 543.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig