Claus Toksvig, Claus Bertel Toksvig, 21.10.1929-4.11.1988, journalist. Født i Kbh., begravet på Nørup kirkegård, Bredsted, Vejle. T. tog studentereksamen 1948 og ansattes derefter en kort periode i USAs ambassade i Kbh. Efter militærtjeneste arbejdede han 1951–56 som programassistent ved BBCs danske udsendelser fra London. 1956–58 virkede T. som reporter ved The Federal Broadcasting Service, Rhodesia & Nyasaland. 1958 ansattes han i det danske fjernsyn og var med til at opbygge den journalistiske udnvttelse af det nye medium. Bortset fra en kort periode hvor han var udlånt fra Danmarks radio til udenrigsministeriet som rejsende presseattaché i Afrika (1962), virkede han i Danmarks radio til 1982, størsteparten af tiden som korrespondent, først i New York, siden i London. 1982 ansattes han i rederiet J. Lauritzen med informationsopgaver. T. var ikke uddannet i dagbladsjournalistik. Hans oplæringsperiode faldt i 1950ernes begyndelse i BBC. Radiojournalistikken bar dengang præg af at man betragtede sig som formidler af et éngangsbudskab, som forbrugeren ikke senere kunne repetere eller få tid til at analysere nøjere. En senere højtudviklet registreringsteknik har elimineret radioens og fjernsynets flygtige karakter, men den én gang opbyggede journalistiske stil blev i de fleste lande bevaret. T.s arbejdsform var stærkt præget af den engelske tradition der lægger megen vægt på radio og fjernsynsmedarbejdernes neutralitet og deres loyalitet over for de kendsgerninger og standpunkter de har til opgave at formidle. T.s evne til i sine udsendelser at holde sit eget ego i baggrunden var vokset ud af denne tradition. Som reporter hævdede han sig ved respekt for kendsgerningerne og udpræget fairness. – Personlige holdninger gav han udtryk for i dagspressen og som eneforfatter eller medforfatter af bøger. Han markerede sig som tilhænger af brud pa Danmarks radios monopol og udtalte sig til fordel for kommercielt fjernsyn. Han har udgivet bøgerne Slutspil i Afrika, 1961, TV-reporter, 1963 og Den redigerede virkelighed, 1972.

1984 stillede han op til Europa-Parlamentet og blev indvalgt med et stort antal personlige stemmer. Han sad i parlamentet for Det Konservative Folkeparti frem til 1988; han var næstformand for den europæiske demokratiske gruppe.

Familie

F: redaktør Harald T. (1895–1958) og Karen Frederikke Clauson-Kaas (1901–60). Gift 29.5.1954 i Reigate, Surrey, England, med Julie Anne Brett, født 20.6.1931 i Redhill, Surrey, d. af Quantity Surveyor Ronald Victor B. (født 1905) og Doris Irene Trickett (født 1908).

Ikonografi

Foto.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig