Conrad Fabritius de Tengnagel, Conrad Alexander Fabritius de Tengnagel, 8.8.1731-13.9.1805, købmand. Conrad Fabritius de Tengnagel var kun femten år da faderen døde, men naturligt gled han ind i det store handelshus som medindehaveren Johann Fr. Wewer foreløbig alene førte videre. Det faldt i Conrad Fabritius de Tengnagels lod at stå i spidsen for det under de gyldne konjunkturer som først den amerikanske frihedskrig, derefter de skiftende koalitionskrige skabte, og på grund af hans kommercielle indsigt, fortrinlige forbindelser på de rette steder og en smule held blomstrede forretningen.

Ikke alene sit eget hus viede Conrad Fabritius de Tengnagel sin interesse, også inden for de store handelskompagnier toges hans arbejdskraft i brug, og 1772-84 sad han med enkelte afbrydelser som direktør for Asiatisk Kompagni. Han trådte til på et betydningsfuldt tidspunkt i det gamle kompagnis historie. Fra 1772 skete det store brud med fortiden. Handelen på Indien blev givet fri, således at privatpersoner kunne udruste egne ekspeditioner, og Conrad Fabritius de Tengnagel drog stor fordel heraf. Dette fremkaldte stærk kritik mod ham og hans meddirektører. 1776 tog han sin afsked, men blev genvalgt 1778 og fungerede derefter til 1784 da han på ny blev tvunget til at gå efter afsløringen af den store kassemangel og de omfattende besvigelser som det underordnede personale havde gjort sig skyldig i. Den nedsatte kommission fældede en hård dom over "Direktørernes Pligtforsømmelse og mangelfulde Tilsyn". En række stormende generalforsamlinger fandt sted, og der udsendtes flere flyveskrifter. Sammen med sin meddirektør Niels Ryberg deltog Conrad Fabritius de Tengnagel ivrigt i denne pennefejde. Efter lange og besværlige forhandlinger hvor Conrad Fabritius de Tengnagel drog fuld fordel af sine gode forbindelser på højere steder endte sagen for hans vedkommende med indbetaling af 10.000 rdl. i kompagniets kasse.

– Conrad Fabritius de Tengnagel var en meget foretagsom mand der ikke veg tilbage for at prøve noget nyt. Da regeringen begyndte at interessere sig for hvalfangst, udsendte han 1778 selv et skib, men de stillede forventninger skuffedes. Conrad Fabritius de Tengnagel var en forgrundsfigur blandt tidens store købmænd, og regeringen viste ham mange begunstigelser. 1778 optoges han i adelsstanden. Fra 1776 til sin død ejede han Enrum som han udsmykkede både indvendig og udvendig. I haven rejstes søjler og anlagdes kunstige søer, og fra en lille miniaturefæstning saluterede kanonerne ved festlige lejligheder. På Enrum holdt Conrad Fabritius de Tengnagel stort hus, og den omboende adel, navnlig familien Schulin på Frederiksdal, kom meget hos ham og deltog i de pragtfulde fester. Conrad Fabritius de Tengnagel var en heldig købmand, en stor selskabsmand, der ikke sagde nej til livets goder, og en stadig og varm beundrer af det smukke køn. – Agent 1757. Etatsråd 1766. Konferensråd 1768.

Familie

Conrad Fabritius de Tengnagel blev født i Kbh. (Tysk ref.) og er begravet i Kbh. (Fred. ty. k.s kapel). Forældre: grosserer Michael Fabritius (1697-1746) og Anna Maria Köster (1705-75). Adlet med navnet Fabritius de Tengnagel 1778. Gift 27.4.1758 i Vreeland med Debora Kloppenburg, født 29.6.1739, død 2.11.1814 i Kbh. (Fred. ty.), datter af Peter Kloppenburg i Amsterdam og Johanne Marie v. Laban-Ehelieden.

Ikonografi

Mal. af Jens Juel. Relief af J. Wiedewelt. Min. af Cornelius Høyer.

Bibliografi

Efterl. papirer fra den Reventlowske familiekreds, udg. L. Bobé, især VI, 1903. – C. Nyrop: Johan Frederik Classen, 1887. Carl Bruun: Kiøbenhavn III, 1901. L. Bobé i Hist. medd. om Kbh. IV, 1913-15 528f 623. E. Nystrøm: Fra Nordsjællands Øresundskyst, 1938.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig