Dan Turèll, 19.3.1946-15.10.1993, forfatter. Dan Turéll voksede op i et arbejdermiljø i et af Københavns yderdistrikter og var specielt knyttet til Vangede hvorom hans mest succesrige bog Vangede billeder handler. 1964 tog han realeksamen fra Munkegårdsskolen og flyttede hjemmefra. Levede derefter af forskellige småjobs samtidig med at han blev politisk aktiv i SF og Kampagnen mod atomvåben. Året efter fik han sit første digt trykt i det svenske tidsskrift Ord och bild og 1966 debuterede han med digtsamlingen Vibrationer. De sidste år i 1960erne involverede han sig med liv og sjæl i den del af ungdomsoprøret der stod for anarki, østlig mystik, drugs og beatmusik. Den store bevidsthedsudvidelse han her oplevede blev baggrunden for det kommende, meget omfattende forfatterskab der indledtes 1969. Blandt de første titler skal nævnes Områder af skiftende tæthed og tomhed, 1970, Bevægelser, formålsløst cirklende, 1971 samt Manuskrifter om hvad som helst, 1971 der kan opfattes som en trilogi. Som titlerne angiver udtrykker alt i disse bøger desillusion og meningsløshed og bagved lurer en desperation der kun kan overvindes ved sanseberuselse af forskellig art. Ikke blot budskabet men også sproget nedskrives her til nulværdi: "Første fase: fuld af tomme ord/anden fase: tom for ord". I disse år udvidedes Dan Turélls kunstneriske erfaringsområde betydeligt, ikke blot inden for litteraturen (herunder underholdnings- og spændingslitteratur) men også inden for medier som rock-, beat- og jazzmusik, filmen og tegneseriegenren.

Til trods for en ikke-boglig baggrund var Dan Turéll en af vore mest belæste forfattere og var som type udpræget intellektuel. Til de kunstneriske interesser kom en dyb fascination af buddhismen. Et af de første resultater heraf er Karma Cowboy, 1974 og året efter fik han sit folkelige gennembrud med det fortællende digt Vangede billeder hvor udviklingen fra det komplicerede, desillusionerede til det enkle, livsbekræftende dagligsprog er fuldbyrdet. Dan Turéll blev nu en mediefigur og forstod fuldt ud at spille rollen. Hans særprægede ydre (sortlakerede negle, kronraget hoved, ørenringe) vakte opsigt og hans offentlige optræden blev mere gøgleragtige shows end traditionelle digtoplæsninger. Samme år, 1975, dannede han "Bandet Sølvstjernerne" og begyndte som columnist ved Politiken hvor hans stofområder spændte fra rockmusik til københavnerskildringer og reportager fra ungdomskulturen i udlandet. Digtsamlingerne Drive-in digte, 1976, Storby-blues, 1977 og 3-D digte, samme år er påvirkede af den amerikanske beatforfatter Allen Ginsberg. Et af de andre amerikanske forbilleder, Raymond Chandler, spores i hans populære krimiserie på 12 bind. Første bind heri er Mord i mørket, 1981, sidste bind Mord i San Francisco, 1990. Handlingen foregår fortrinsvis på Vesterbro, hovedpersonen er en navnløs detektiv. To af bøgerne er filmatiseret: Mord i mørke, 1986 og Mord i Paradis, 1988 efter Mord i Rodby, 1981. Hans sidste roman blev kriminalromanen Det døgn, da, 1992. Til hans senere værker hører desuden novellesamlinger, fx Don Dobbeltliv og andre historier fra Stjernecaféen, 1985, og digtsamlinger, fx triologien Himalaya Hilton, 1991, Gud og Goethe, 1992 og Tja-a cha-cha, 1993.

Dan Turéll nævnte et sted selv at hvad som helst kan sætte et digt i gang i ham, og at han kan "transmittere uafbrudt" når han først er i gang. Men bag den tilsyneladende mekaniske ordstrøm finder man et sprog der i sin logik fører ud i absurditeter men samtidig er intellektuelt behersket. Hans digte er som oftest variationer over et tema, ikke ulig strukturen i jazzmusik. Hvad han forlangte er at poesien "swinger". Kravet om "budskaber" var ham en vederstyggelighed. Som forfatter, mediefigur og litterær showman har han haft flere efterlignere der har gået de veje han har udlagt. Dan Turéll var også kendt som "Onkel Danny", en underskrift han selv brugte på sine causerende essays, bragt i Politiken.

Dan Turéll modtog De gyldne håndjern 1983, Johannes Ewald legatet samme år og Det danske kriminalakademis diplom 1991.

I 2003 etableredes Turèll-samlingen på Vangede bibliotek for at markere Vangede som Dan Turélls by. Her er samlet ca. 600 enheder, der udgøres af hans værker, både de litterære og de musikalske, samt litteratur om Dan Turéll.

Familie

Dan Turéll blev født i København og er begravet på Assistens kirkegård, København. Forældre: elektriker H.O. Turéll (død 1976) og Inge Nielsen. Gift 1. gang med Kirsten Brand. Ægteskabet ophørt 1973. Gift 2. gang 1982 med Margrethe Svendsen (Chili), født 13.11.1947 i Hjørring

Ikonografi

Foto.

Bibliografi

René Højris: Dan Turéll, samtale og introduktion, 1977. Peter Poulsen i Danske digtere i det 20. århundrede 3. udg. V, 1982 413-19. Asger Schnack: Jeg tror nok jeg kan tåle lidt mere kærlighed en de fleste : en bog om Dan Turéll, 2002.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig