Edith Olsen, 4.10.1901-17.3.1996, forbundsformand. Født i Kbh. (Vor Frelser). O. voksede op som den næstyngste blandt otte søskende. For at hjælpe på den stramme økonomi gik moderen ud at vaske for folk, og O. havde som skolebarn bypladser at passe til hun blev udskrevet af 7. klasse. Som femtenårig blev hun ansat på en papæskefabrik og efter forskelligt andet arbejde kom hun 1926 til Jacob Holm & Sønner (-1937). Allerede 1928 valgtes hun til tillidsrepræsentant for de kvindelige arbejdskammerater og snart var hun medlem af bestyrelsen for Kvindeligt arbejderforbunds afd. 1, blev sekretær 1937 og dermed heldagsbeskæftiget fagforeningsfunktionær. 1938 kom hun i forbundets hovedbestyrelse og forretningsudvalg. 1941 blev hun forbundssekretær, noget senere næstformand, og ved Fanny Jensens ministerudnævnelse 1947 overtog hun formandsposten (-1971, herefter æresmedlem); endvidere var hun medlem af LOs forretningsudvalg. – Som forhandler har O. været dygtig, udholdende og djærv, og hun opnåede betydelige resultater for de lavtlønnede ufaglærte kvinder. Men hun gik ikke så hårdt på arbejdsgiverne at hun risikerede at miste flertallet blandt sine medlemmer der var ængstelige for at arbejdsgiverne ville erstatte kvindelig arbejdskraft med mandlig hvis kvindelønnen kom for højt op. O.s moderate politik stod i modsætning til andre forbunds, fx de kvindelige metalarbejdere under ledelse af Inger Gamburg. Og under debatten i 1960erne om ligelønnen (samme løn for samme arbejde hvad enten det udføres af kvinder eller mænd) blev O. udsat for kraftig kritik af de nye kvindesagsforkæmpere, rødstrømperne. O. har stået i spidsen for et af landets største fagforbund gennem knap 25 problemrige år. Hun viste klogskab og bevægelighed, skabte respekt om sin person også blandt arbejdsgiverne og vandt sig venner ved sin tolerance, sit farverige sprog og sit gode humør. En speciel indsats gjorde hun ved at få bygget Kvindeligt arbejderforbunds hus i Ewaldsgade. Blandt hendes tillidshverv var bestyrelsesposter i mejeriet Enigheden, Arbejdernes landsbank og Aktuelt.

Familie

Forældre: skibstømrer Aksel Lauritz Nielsen (1859-1941) og Kristine Berta Nielsen (1866-1933). Gift 20.2.1937 i Kbh. (b.v.) med slagter Hans Peter Marius Olivert O., født 10.9.1882 i Vindinge, Høje Tåstrup sg., død 19.10.1964 i Glostrup, s. af murer Jens Peter O. og Else Mogensdatter.

Ikonografi

Mal. af Helge Frederiksen, 1971. Foto.

Bibliografi

Oskar Hansen og Edv. Christensen: 50 års org. hist. Kvindeligt arbejderforbund 1901-51, 1951.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig