Enok Mortensen, 31.7.1902-14.12.1984, præst, udvandrer-historiker. Født på Frbg. Blandt de ca. 250.000 danske der i tiden efter 1860 emigrerede til USA indtager M. en fremtrædende stilling som den der mest systematisk har taget sig af dette betydelige danske mindretals historie i alle dets aspekter. M. udvandrede som 16-årig sammen med sin familie 1919 til Nebraska hvor hans far tog homestead. Oprindelig ville han være håndværker, men mødet med den da blomstrende højskole i Nysted, Nebraska, vakte ham til åndeligt liv. Han blev uddannet til højskolelærer og virkede som sådan på de grundtvigske højskoler i USA, foruden Nysted også Danebod i Minnesota og Grand View College i Iowa. Da de dansk-amerikanske højskoler fik dårlige tider lod han sig uddanne og vie til præst, og som sådan fungerede han 1929-36 i Chicago, siden i Tyler, Minnesota og sidst i Solvang i Californien. Gennem sine skrifter og ved hyppige artikler i pressen i Danmark beholdt M. nær tilknytning til sit hjemland. Han har således flere omgange virket som lærer og frimenigheds-præst ved Askov højskole, senest i sommeren 1981.

Som skribent har M. arbejdet i to retninger, begge i bestræbelsen for at fastholde og skildre danske immigranters situation og følelser. Litterært har han skildret dette i en række romaner og noveller hvoraf de vigtigste er Saaledes blev jeg hjemløs, 1934 og Jeg vælger el Land, 1936. Med mange gode enkeltheder og sin personlige forståelse for immigrantens dilemma i det amerikanske samfund, i splittelsen mellem fædreland og det ny hjemland, er disse romaner og noveller værdifulde repræsentanter for den ganske store dansk-amerikanske skønlitteratur og gode kilder til forståelse af immigranternes sociale historie. Som historiker har M. gjort sig højt fortjent ved sine sobre redegørelser for danskhedens historie i USA. Han begyndte med at udgive en omfattende bibliografi over dansk-amerikansk litteratur for at fastholde denne splittede og vanskelige gruppe. Bibliografien, der stadig har værdi, fik navnet Danish-American Life and Letters, 1945. M.s hovedværk er dog bogen om den danske kirke i Amerika, The Danish Lutheran Church in America, Philadelphia 1967 (= Kirkehist. studier, 2.r.XXV). Bogen behandler væsentligst den teologiske debat og de voldsomme brydninger mellem indre mission og grundtvigianere i USA (the gloomy Dånes og the happy Danes). Historikere vil nok i bogen savne en bredere redegørelse for de to kirkeretningers relation til de menige danske immigranter. Mere almen er den gode redegørelse for de danske højskoler i USA, Schools for Life. A Danish-American Experiment in Adult Education (udg. af Danish Heritage Society, Solvang, Californien, 1977).

Familie

Forældre: skomagermester Bertel Peder M. (1870-1951) og Thora Lund Frederiksen (1874-1947). Gift 30.9.1928 i Des Moines, Iowa, med Nanna A. Rodholm, født 20.8.1904 i Fredsville, Iowa, d. af pastor Søren Damsgaard R. (1872-1951) og Marie Kjølhede (1882-1978).

Bibliografi

E. M. i Ålborg stiftstid. 30.6.1977, 1.7. og 2.7. s.å. samt Jyllands-posten 3.1.1981. E. M.: A Danish boyhood, Omaha, Nebr. 1981 (selvbiografi).

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig