Erik Fiehn, Erik Theodor Fiehn, 22.6.1907-10.12.1977, komponist, filminstruktør. Født i Kbh, død sst. (Trin.). F.s virke som komponist falder inden for den såkaldte lettere musik som han dyrkede med megen smag og kultur og stor professionel kunnen. Sin musikalske uddannelse havde han fået af Einar Sidenius og Marie Louise Kromann (klaverspil) og Hjalmar Bull (musikteori). Han har komponeret kabaret- og revyviser, schlagere, operetter, sange, dansemelodier og musik til hørespil og film. Filmmusikken skrev han for Palladium, Nordisk film, Minerva, Asa og Flamingo. Fra ca. 1945 virkede han også som manuskriptforfatter og instruktør, dels for Minerva film ved dokumentarfilm, dels senere i samarbejde med Johan Jacobsen, Flamingo, ved talrige spillefilm. I en årrække var F. formand for Dansk revyforfatter- og komponistforbund, og i forskellige perioder har han været medlem af Kodas råd, af filmrådet og af musikrådet, musikkonsulent for Danmarks Radio og præsident for Nordisk revyunion.

Som 14-årig rejste F. alene til Canada hvor en farbror ejede en farm. Hos ham arbejdede han de første par år, men ernærede sig derefter på så forskellig vis som cowboy, biografpianist til stumfilm, assistent hos en professor i biologi, og endelig tog han en eksamen som massør. Efter syv års ophold i Canada rejste han 1928 tilbage til Danmark og tog her studentereksamen. Det var herefter hans agt at fuldende et medicinsk studium for at blive læge; men en melodikonkurrence som han vandt ændrede hans planer. Lulu Ziegler tog vindermelodien og et par andre af hans visemelodier på sit repertoire, og F. besluttede at opgive det medicinske studium og helt hellige sig musikken. Han fortrød det aldrig. Hurtigt placerede han sig i forreste geled af de komponister der herhjemme skrev revyviser og lettere musik. Gennem de næste 30-35 år blev det til en lang række yndefulde, originale og iørefaldende melodier, hvoraf skal nævnes: Stil nu ind på de danske stationer, Tak, fordi du kom, Nick, Skibet skal sejle i nat (dansk vindermelodi i Grand Prix 1957), Godnat, men ikke farvel, Hvem er det, der banker på mit bøgetræ, Kronprinsesse Ingrids vuggevise, Jeg drømmer mig til Venedig, Jeg er forelsket i min egen kone, Livet er dejligt, Mit liv er musik. Endvidere har F. skrevet musikken til en lang række film, dokumentarfilm såvel som spillefilm. Nogle operetter så også dagens lys ind imellem: Flådens pige, 1935, Karoline fra Sværtegade, Den lille Napoleon, 1941. – F. havde en naturlig melodiskabende evne; hans kultur, hans respekt for arbejdet og omhu for detaljen, hans tekniske mesterskab, alt dette gjorde at hans musik fik et usædvanligt kvalitetspræg. Han vidste at når man bejlede til den lette musiks muse skulle det gøres med alvor. Han bejlede ikke forgæves.

Familie

Forældre: tandlæge Erik Gustav F. (1884-1952) og Mary Nielsen (1884-1952). Gift 5.8.1933 i Kbh. (b.v.) med advokat Edel Saunte, født 13.3.1904 i Næstved, død 1991, d. af ritmester Carl Høst S. (1873-1956) og Anna Francisca Jacoba Damkier (1877-1957).

Ikonografi

Foto.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig