Ernst Priemé, Ernst Lauritz Olaf Priemé, 10.7.1902-9.6.1977, redaktør. Født i Kbh, død på Kbh.s amtssygehus, Gentofte, begravet på Frbg. (Solbjerg kgd.). Efter studentereksamen fra Vestre Borgerdydskole 1921 studerede P. nationaløkonomi. I studietiden var han 1924-26 medarbejder ved Finanstidende og straks efter at være blevet cand. polit. ansattes han 1927 ved Politiken hvor han virkede i mere end 40 år. Han begyndte arbejdet på bladets handelsredaktion og blev 1930 redaktionssekretær. I tæt kontakt med den tidligere redaktionssekretær Niels Hasager der 1931 rykkede op som Valdemar Koppels medredaktør medvirkede han i 1930ernes stærke udbygning af Politiken der gjorde det til det førende dagblad i journalistisk henseende og i oplagstal hævede det over enhver konkurrent så det i slutningen af 1930erne ikke blot var et kbh.sk, men et landsdækkende morgenblad. Den større stofmængde der fulgte med fremgangen og det tidligere tidspunkt for avisens trykning når bladet skulle være fremme over hele landet næste morgen lagde et voksende pres på redaktionssekretariatet der måtte udvides med flere medarbejdere, fra 1954 med P. som redaktionschef. I det daglige arbejde i redaktionssekretariatet der havde forbindelsen med alle inden- og udenlandske medarbejdere og skulle sørge for at stoffet kom rettidigt efter sætteriets og trykkeriets tidsplan var P. med sin ro, sit overblik og sin evne til i givne situationer at handle hurtigt og beslutsomt en næsten urokkelig støtte på bladet. Han søgte, oftest med held, i udvælgelsen af stoffet at leve op til at bladet skulle bringe det folk vil læse og det folk bør læse – det sidste ikke mindst for at udfylde bladets opinionsskabende opgave. I alle de år han var redaktionssekretær og redaktionschef var han som manden der stod i midten af alt hvad der foregik, en hjørnesten i Politikens redaktion. Ved Niels Hasagers afgang fra bladet rykkede P. 1.1.1959 op som chefredaktør sammen med Sv. Tillge Rasmussen og Hakon Stephensen, og 1963-69 var han ansvarshavende chefredaktør med hovedansvaret for den politiske linje i bladet. Han var radikal, men ikke i tvivl om at bladet skulle have en klar selvstændighed og uafhængighed. I sin retsindige og helstøbte personlighed var han ét med sit blad. Efter at han var trådt tilbage som chefredaktør fortsatte han som anmelder af politisk og historisk litteratur, var formand i bestyrelsen for H. P. Hanssens mindefond og medlem af bestyrelsen for A/S Politiken, bestyrelsen for Politiken-fonden og bestyrelsen for A/S Politikens forlag. Endvidere var han medlem af Dansk pressenævn.

Familie

Forældre: faktor Lauritz Edouard Villiam P. (1874-1946) og Anna Knudsen (1876-1922). Gift 5.4.1929 i Åbenrå med Ruth Hanssen, født 22.10.1903 i Åbenrå, død 5.1.1984 på Frbg. (Mariendal), d. af minister H. P. H. (Nørremølle) (1862-1936) og Helene Iversen (1860-1935).

Ikonografi

Foto.

Bibliografi

Merete Bonnesen i Politiken 31.12.1969. Bent Thorndal sst. 10.6.1977.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig