Folmer Wisti, 8.5.1908-16.10.2000, direktør, kommitteret i Det danske selskab. Folmer Wisti var præget af et åndeligt vågent barndomshjem hvis politiske holdning havde brandesianismen og det radikale venstre som baggrund, som hentede sin nationale inspiration i øvrigt hos H. C. Andersen og i Grundtvigs salmer og fik dybde i sin jyske hjemstavnsfølelse gennem læsning af St. St. Blicher og Jeppe Aakjær. Folmer Wisti lærte også tidligt at kende sparsommeligheden og arbejdsomheden som tvingende nødvendighed.

Efter studentereksamen 1927 cyklede Folmer Wisti til Balkan hvor han fattede den interesse for slaviske sprog som 1936 resulterede i en magisterkonferens ved universitetet i Århus med Ad. Stender-Petersen som den beundrede lærer; med Bondeproblemet i Polens Skønlitteratur besvarede han 1938 en prisopgave fra sit universitet. 1936 blev Folmer Wisti lektor i dansk sprog og kultur ved universitetet i Krakow, 1937 ved universitetet i Warszawa hvor han oprettede et dansk institut. Krigen afbrød dette arbejde, men hjemme videreførte Folmer Wisti sin pædagogiske virksomhed som lektor i polsk ved Københavns universitet 1939-42; samtidig lagde han grundstenen til sit mellemfolkelige oplysningsarbejde ved at etablere Det danske selskab (DDS) 1940, i 1989 ændret navn til Det danske kulturinstitut.

Med DDS ønskede Folmer Wisti at føre de folkelige danske bevægelser, især således som de manifesterer sig i undervisning og opdragelse og offentlig velfærd i videste forstand, videre ud over de nationale grænser for dér at give og modtage inspiration. Uden at nedvurdere betydningen af kunstens og videnskabens internationale samhørighed formåede Folmer Wisti at supplere de mellemfolkelige relationer ved at udbrede kendskabet til det han kaldte det samfundskulturelle område. Heri lå hans originale indsats: at lade DDS udføre et folkeligt kulturelt hverdagsarbejde, så at sige uden om de officielle kanaler, i direkte forbindelse med interesserede kredse i de vesteuropæiske befolkninger.

Folmer Wisti organiserede DDS's arbejde ad tre veje, gennem afdelinger i udlandet, specielt de vesteuropæiske provinser, gennem arrangement af studieophold i Danmark for udenlandske fagfolk af alle slags og gennem udgivelse af fremmedsprogede publikationer om Danmarks kultur og samfundsforhold. I officielle, udlandsrettede kredse måtte Folmer Wisti kæmpe mod en uvilje mod at en privat ledet organisation virker som formidler af dansk kultur i udlandet. Selskabets økonomiske grundlag har derfor altid været utilstrækkeligt, men det er i afgørende øjeblikke blevet reddet af ledende politikere og ved Folmer Wistis formidable arbejdskraft og forbavsende udholdenhed. Kampårene fremkaldte uundgåeligt også en stejl tro på egen ret som til tider har gjort det vanskeligere for Folmer Wistis venner at hjælpe DDS gennem kriserne. Selskabets økonomiske fremtid blev dog sikret, baseret på den af Folmer Wisti 1974 oprettede Fonden for international forståelse; fra 1998 Folmer Wisti fonden for international forståelse.

Folmer Wisti vidste altid at vurdere de europæiske regioners betydning; han betragtede dem som naturlige dele af de nationale stater, men med deres egen profil og specielle kultur. Denne regionalisme støttede han bl.a. ved at arrangere konferencer under fællestitlen Europe of Regions. Maj 1983 trak Folmer Wisti sig tilbage fra den daglige ledelse af DDS for at kunne hellige sig udgivelse af publikationer med tilknytning til selskabets virke.

Familie

Folmer Wisti blev født i Vroue; begravet på Hørsholm kirkegård.

Forældre: malermester Emil Jensen (1869-1957) og Edel Visti Olesen (1876-1950). Gift 8.7.1955 på Frbg. (b.v.) med afdelingsleder Helle Ahlefeldt Laurvig, født 4.2.1923 på Kjærsgård, Brenderup, datter af greve Julius Ahlefeldt Laurvig (1887-1964) og Edele Cederfeld de Simonsen (1893-1984).

Ikonografi

Foto. Maleri af Thomas Kluge, 1999 (Frederiksborg).

Bibliografi

Interview i Weekendavisen 6.7.1979.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig