Frank Lundquist, 31.5.1916-4.1.2008, biokemiker. Født i Kbh. L. blev efter studentereksamen (Holte gymnasium) først uddannet som civilingeniør (kemiretningen, 1939), gik derefter over til universitetet hvor han 1942 blev mag. scient, i zoofysiologi. L. blev ansat ved Kbh.s univ.s retsmedicinske institut (biokemisk afdeling) som afdelingsleder fra 1943. I disse omgivelser var det naturligt at tage en forskning op der omfattede omsætningen af alkohol. Emnet for L.s disputats i 1949 (Aspects of the biochemistry of human semen = Acta physiol. scand. vol. 19, suppl. 66) var dog sammensætningen af de mandlige sædceller, sperma, et emne der også er af stor betydning på en retsmedicinsk afdeling. Det videnskabelige arbejde, som L. gennemførte i disse år, kvalificerede ham 1962 til et professorat i biokemi ved Kbh.s univ.s medicinske fakultet. L. var i de følgende år med til at bygge den betydelige undervisning i biokemi op som man i disse år lagde ind i lægestudiet som et grundlag for forståelse af såvel sygdommes årsagssammenhæng som de medicinske behandlingsformers effektivitet. Det egentlige forskningsområde blev dog for L. ved med at være alkohols metabolisme (nedbrydning). Da de første vigtige trin af denne proces foregår i leveren, er L.s forskning efterhånden blevet koncentreret om studiet af leverens intermediære stofskifte, især dog i relation til omsætningen af alkohol. L. er kendt blandt de førende lever- og alkoholforskere i verden og har jævnligt på fremtrædende vis deltaget aktivt i det dertil knyttede internationale samarbejde. L. har også på bredere basis haft indflydelse på dansk biokemisk forsknings tilknytning til det internationale samarbejde. Det begyndte måske via de kontakter, der blev skabt ved L.s hyppige deltagelse som udefra kommende gæst i de kolloqvier, der blev afholdt på Carlsberg laboratoriets kemiske afdeling med mange udenlandske deltagere under professor Kai Linderstrøm-Langs uformelle, men inspirerende ledelse. I det internationale samarbejde der efter den første biokemikerkongres i Cambridge 1949 voksede op og snart blev til den internationale biokemiske union (IUB), blev Understrøm-Lang den naturlige deltager fra dansk side. Da Linderstrøm-Langs helbred i midten af 50erne begyndte at svigte, og da L. omtrent samtidig (1956) var blevet formand for Biokemisk forening, blev han naturligt formand for den danske nationalkomité for IUB. 1964 blev L. medlem af Council for IUB, et medlemskab der varede til 1973. På det europæiske område opstod der i samme periode en føderation af biokemiske selskaber (FEBS), og L. var 1963-70 Danmarks repræsentant i dette samarbejde og endog 1977-78 præsident for FEBS. L. har deltaget i en del redaktionelt arbejde på det faglige område, dels som medredaktør af Acta Chemica Scandinavica, dels som redaktør af Forensic Science (1959-63). L. blev 1962 medlem af Akademiet for de tekniske videnskaber og 1977 medlem af Det kgl. danske Videnskabernes selskab.

Familie

Forældre: grosserer Otto A. V. L. (død 1942) og Marie Jensen Sort (død 1961). Gift 3.10.1942 med Ida Suppli, født 9.1.1915 i Nørre Åby, d. af møller Søren O. S. (død 1956) og Jørgine Larsen (død 1928).

Ikonografi

Foto.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig