Frans Blom, Frans Ferdinand Blom, 9.8.1893-23.6.1963, arkæolog. Med en velhavende familie i ryggen levede Frans Blom under 1. verdenskrig et lidt for muntert liv i København, og det endte med at han i begyndelsen af 1919 fik en billet til Mexico hvor han ville forsøge at skabe sig en levevej. Hans forudsætninger var en studentereksamen fra Rungsted, filosofikum hos Harald Høffding, en handelsuddannelse herhjemme, i Tyskland og Belgien, samt lidt kunsthistorie hos Emil Hannover, dertil træning i friluftsliv som spejder og senere marinesoldat, men fremfor alt et på én gang myndigt, sorgløst og muntert væsen der vandt alle for ham, og endelig, efter ankomsten til Mexico, en jernhård arbejdsomhed, båret af en fysisk sejhed som kunne klare de sværeste strabadser på hesteryg eller til fods, i uvejsomme bjergegne og i jungle.

Hans første år i de fremmede, næsten ukendte egne er skildret i breve hjem til familien, offentliggjort 1923 i bogen I de store Skove. Breve fra Meksiko. I et olieselskabs tjeneste var han med til at kortlægge og geologisk undersøge delstaterne Veracruz, Tabasco og især Chiapas hvor han trods godt udført arbejde øjensynlig var mere interesseret i mayaerne og deres forfædres talrige ruiner end i oliekilder. Allerede på disse første rejser besøgte han steder som Palenque og Toniná, og hans meddelelser til arkæologer førte ham hurtigt over i fagfolkenes egne rækker. Nogle få, svage indicier kan tyde på at dette fra begyndelsen har været hans egentlige mål så at hans livsværk ikke har haft udgangspunkt i de rene tilfældigheder.

På forbavsende kort tid vandt han anerkendelse og støtte fra samtidens kendte maya-forskere, Zelia Nuttall, Manuel Gamio, Sylvanus Morley og Alfred M. Tozzer så at han 1922 kunne forlade oliebranchen for stedse, kun med en alvorlig malaria som et langvarigt minde.

Vinteren 1922–23 arbejdede han i Palenque med henblik på ruinernes bevaring. Den følgende sommer aflagde han besøg i Danmark og skænkede Nationalmuseet nogle af sine fund hvorefter han i to semestre fik en formel uddannelse i arkæologi ved Harvard University under Tozzer. Det store gennembrud fik han efter at der 1924 var oprettet et Department of Middle American Research ved Tulane University i New Orleans.

Med etnologen Oliver La Farge som ledsager gennemførte han en skelsættende ekspedition der blandt andet berørte La Venta og Villa Hermosa med deres olmec-kultur, endvidere igen Palenque og en række andre ruinpladser i Chiapas for at afsluttes igennem Guatemala. Den arkæologisk og etnologisk righoldige beretning er offentliggjort i Tribes and Temples I–11, New Orleans 1926–27.

Efter hjemkomsten blev Frans Blom leder af Department of Middle American Research hvis bibliotek og samlinger han udbyggede med stor energi jævnsides med gennemførelsen af stadig nye ekspeditioner til maya-området og med en omfattende international kontaktvirksomhed. Han skrev en hel del artikler til tidsskrifter i disse år og redigerede selv det fornemme, men kortlivede Maya Research I–III, 1934–36. Efter nogle års besvær fik han udgivet en populær bog The Conquest of Yucatan, Boston/N. Y. 1936, ny udg., N. Y. 1971, dansk oversættelse Mayalandets Erobring, 1945.

En række sammenfaldende uheldige omstændigheder lod det derefter gå ned ad bakke for ham, så meget at han i slutningen af 1940 fik tvungen orlov på ubestemt tid og et år senere blev bedt om at søge sin afsked. Han flyttede til Mexico hvor han til at begynde med levede under meget vanskelige økonomiske forhold, men sådan at han udnyttede enhver chance for at besøge Chiapas, om ikke på anden måde så som rejsefører. 29.9.1943 mødtes han i Ocosingo med Gertrude Duby, almindelig kaldet Trudi, der som hans anden hustru blev ham en usvigelig støtte og rejsekammerat resten af livet. I den yderste udkant af San Christobal, Chiapes, erhvervede parret 1950 et meget stort hus som blev gjort til et forskningscentrum for alle mulige slags interesserede tilrejsende, overvejende arkæologer, etnologer og studenter fra USA. Her fra "Na Bolom" – "Bloms eller jaguarens hus" - foretog ejerparret utallige større og mindre ekspeditioner, nu især i det østlige Chiapas, og med La selva lacandona I–11, Mexico City 1955–57 som det vægtigste publicerede resultat. Menneskeligt vigtigere har det været at de to gennem årene på helt enestående måde uselvisk har hjulpet lacandonerne i kamp mod sult, sygdom og overgreb.

Familie

Frans Blom blev født i København, døde i Mexico og er begravet i San Christobal.

Forældre: grosserer Alfred Sigvard Blom (1863–1949) og Dora Petersen (1872–1933). Gift 1. gang 1932 med Mary Thomas, født ca. 1913; ægteskabet opløst 1938. Gift 2. gang 1944 med arkæolog Gertrude Loertscher, født 7.7.1901 i Schweiz, død marts 1994, d. af Otto Loertscher-Ritschard og Johanna Loertscher-Ritschard.

Ikonografi

Træsnit af Neva Hansen. Foto.

Bibliografi

Frans Blom: I de store skove. Breve fra Mexico, 1923. – Hakon Mielche: Maya, 1967 153–262. Robert L. Brunhouse: Frans Blom. Maya Explorer, Albuquerque 1976 (m. kilder 265–71 og bibliografi 273–84, incl. breve og utrykte manus., med opbevaringssted.)

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig