Frantz Mortensen, Frantz Heinrich Mortensen, 25.1.1875-23.4.1933, industrileder. Født i Rio de Janeiro, død i Kbh., urne på Helsingfors kgd. M. sendtes som barn til Danmark for at få en god skoleundervisning, og efter handelsuddannelse hos mægler Chr. Clemmensen i Odense, handelsskoleundervisning i Odense og senere ved Købmandsskolen i Kbh. fik han 1897 ansættelse hos Burmeister & Wains maskin- og skibsbyggeri. Han viste sig i besiddelse af store evner som forretningsmand og vandt hurtigt tillid inden for det store foretagende som han var knyttet til indtil 1910, de sidste syv år som chef for firmaets kontor i London, senere i Dublin. 1908-09 gennemgik han det tekniske institut i Dublin, og 1910 kaldtes han til chef for Maskin-& Brobyggnads AB, Separator- & Metallvarufabrik i Helsingfors. Som direktør for dette foretagende – et af Finlands største – fik han lejlighed til at yde en meget betydelig merkantil indsats både i kraft af sin forretningsdygtighed og sin personligheds vindende egenskaber. Med energi oparbejdede han under talrige rejser i Europa et stort marked for firmaets produkter, således en separator og flere nye artikler, emaljevarer og låse hvis fabrikation optoges på hans initiativ og nødvendiggjorde store udvidelser af fabrikanlæggene. M. havde et sikkert håndelag ikke alene i virksomhedens tekniske anliggender, men også i forholdet til funktionærer og arbejdere, hvis vel lå ham stærkt på sinde. Flere tillidshverv i det finske forretningsliv blev overdraget ham. Trods sin udlændighed bevarede han nær kontakt med Danmark, og han påtog sig flere hverv i danskhedens interesse. Således var han i adskillige år formand for bestyrelsen for Dansk klub i Helsingfors og tillige medlem af bestyrelsen for Dansk understøttelseskasse sst. og af komiteen for Dansk kirke i udlandet. Hans hjem åbnede sig gæstfrit for mange danske besøgende.

Familie

Forældre: ingeniør i den brasilianske flåde Thomas M. (1841-1901) og Anna Schmidt (1851-1937). Gift 25.3.1902 i Haderslev med Petra Christiane (Nuddy) Nielsen, født 24.1.1881 i Haderslev, død 16.12.1958 i Helsingfors, d. af købmand Hartvig N. (1852-1904) og Christiane Skov (1860-1923).

Udnævnelser

R. 1928.

Ikonografi

Pastel efter foto fra 1931.

Bibliografi

Danmarksposten XIV, 1933 90f. – Levnedsberetning i ordenskapitlet.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig