Franz Peter Zeyer, Franz Peter Zeiger, 1742-9.8.1828, violinist. Født i Steinbach i Baden, død i Kbh. (Helligg.), begravet sst. (Ass.). Z. var en fuldt uddannet og dygtig musiker da grev Enevold Brandt som leder af Det kgl. kapels anliggender 1771 kaldte ham fra Hamburg til Kbh. Z. blev ansat i kapellet som anfører for andenviolinerne og gjorde sig i de følgende år udmærket gældende i vort musikliv. I 1770'erne og -80'erne fungerede han i Johann Hartmanns forfald ofte som koncertmester både på teatret og ved koncerterne for hoffet på Christiansborg og Fredensborg. I de opblomstrende musikalske klubber i Kbh. tog Z. virksomt del som dirigent og solospiller; både Det musikalske akademi og Drejers klub nød godt af hans talent. Han var yndet for sin musikalitet og sin personlige elskværdighed, men det faldt ham vanskeligt at glide ind i dansk omgangsform, fordi han ikke beherskede det danske sprog med synderlig lethed. K. L. Rahbek morede sig derfor i en klub, hvor man gav embeder bort, med at udnævne Z. til dansk hofprædikant. Allerede i begyndelsen af 1790'erne gled Z. i baggrunden i kapellet, men ikke desto mindre fortsatte han nominelt som medlem af det til sin død, selv om han de sidste 30 år gjorde liden eller ingen tjeneste.

Familie

1. gang ca. 1767 med Maria Theresia Tampier, født ca. 1742, død 2.6.1799 i Kbh. (Holmens). Gift 2. gang 18.7.1799 i Kbh. (Holmens) med Ingeborg Cathrine Frantzen (Franzen), døbt 12.11.1769 i Kbh. (Trin.), død 30.11.1811 sst. (Frue), d. af høker Marcus F. og Maria Germans.

Ikonografi

Silhouet af J. C. Weitlandt (Det kgl. kapel) og af C. Limprecht (Kgl. bibl.).

Bibliografi

V. C. Ravn i Festskr. i anledn. af musikforen.s halvhundredårsdag I, 1886. C. Thrane: Fra hofviolonernes tid, 1908. Niels Friis: Lars Friis og hans slægt, 1940.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig