Franziska Carlsen, Franziska Antoinette Hilleborg Carlsen, 13.11.1817-28.2.1876, historisk forfatter. Født på Gammel Køgegård, død på Vallø, begravet på Claras kgd. i Åsen ved Køge. C. opholdt sig dels på Rønnebæksholm og Gammel Køgegård, dels i Kbh. og på Vallø hvor hun var stiftsdame. Hun nærede fra sin tidlige ungdom en varm og levende, noget romantisk betonet interesse for sin hjemegns historiske minder. Efter i flere år at have syslet med en omfattende indsamling af såvel trykt som utrykt materiale, udvidet med mange optegnelser fra den stedlige folketradition, udgav hun 1861 bogen Noget om og fra Rønnebæk Sogn med Rønnebæksholm, og kort før sin død fik hun sendt første del af Efterretninger om Gammelkjøgegaard og Omegn, 1876, i trykken. Anden del som forelå omtrent fuldført i manuskript udkom 1878. Desuden har hun i Ny kirkehist. Samlinger, V og VI, skrevet et par afhandlinger Helgensager og Om Helgene, som Kirker og Stiftelser i Kjøge og Omegn have været indviede til. - Bogen om Rønnebæk indtager i flere henseender en særstilling inden for vor ældre historisk-topografiske litteratur, ikke mindst ved den rigdom af sagn, folketro og viser den rummer. Og hele fremstillingen vidner på den smukkeste måde om forfatterindens dybe følelse over for stedet og dets historie. Noget lignende gælder den store bog om Gammel Køgegård som dog mere er en rent historisk skildring, hvilende på et meget betydeligt arkivmateriale; i sidste afsnit der omhandler egnens folkeminder findes en række udmærket gengivne eventyr og folkeviser, men dette afsnit nåede forfatterinden ikke at fuldende.

Familie

Forældre: godsejer Christen Rasmus C. (1777-1818) og Else Margrethe Nyhuus (1792-1857, gift 1. gang 1809 med købmand i Køge Carl Frederik Rasmussen, 1778-1829. Ægteskabet opløst). Ugift. - Søster til H. C.

Ikonografi

Mal. af L. Aumont ca. 1834. (GI. Køgegård). Foto.

Bibliografi

Danm.s adels årbog XLV, 1928, II, 5. H. Ellekilde i Årbog for hist. samf. for Præstø amt, 1932 45-60. P. A. Klein i Østsjællands folkeblad 19.10.1955. - Breve på Gammel Køgegård.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig