Frederik Holm, Johan Frederik (Fredrik) Sørensen Holm, 12.9.1846-19.10.1914, fabrikant. Født i Korsør, død i Göteborg, begravet sst. Ved faderens tidlige død sad moderen i meget små kår og H., der da var femten år gammel, blev på bekostning af sin morbror L. F. Janssen, som var manufakturhandler i Göteborg, sendt til handelsskolen i Neumünster og derefter til Haderslev i manufakturhandlerlære. 1866 fik han plads hos morbroderen i Göteborg hvor han på grund af flid, energi og medfødte forretningsanlæg hurtigt fik en betroet stilling. 1870 måtte Janssen overtage et konkursbo, et gammelt manufaktur detailfirma, for at redde det mest mulige af et større tilgodehavende; H. fik overdraget realisationen af lageret og gennemførte den med så stor dygtighed at salget også kom til at omfatte en stor del af Janssens eget varelager. Da en fætter kort efter blev ejer af Janssens firma, overtog H. 1871 en mindre forretning, J. A. Wettergren & Co., en detailhandel i manufakturvarer og damefrakker der beskæftigede to medhjælpere og syv syersker. Dagen før overtagelsen døde dronning Lovisa af Sverige-Norge. H. fik meddelelsen herom før den forelå offentligt og traf sådanne dispositioner at firmaet fik et stort og indbringende salg af sort klæde. Under hans dygtige ledelse voksede forretningen hurtigt og blev efter udenlandsk mønster delt i en række forskellige afdelinger, deriblandt en afdeling for dameovertøj som fik en så blomstrende udvikling at den blev bærende for hele virksomheden. Store udvidelser og tilbygninger foretoges, indtil det 1895 blev nødvendigt at opføre en ny fabriksbygning ved Stigbergsgatan hvor det store foretagende siden har fortsat sin vækst. Manufaktur- og butiksafdelingen blev solgt, og virksomheden omdannedes til Konfektions-Aktiebolaget J. A. Wettergren & Co.; samtidig udskiltes pelsvareafdelingen som særligt aktieselskab. Den lille manufakturhandel var ved H.s død blevet til en af de største forretningsvirksomheder i Sverige og beskæftigede over 2000 personer, deraf konfektionsselskabet de tre fjerdedele. – Ved siden af at være en fremragende dygtig forretningsmand var H. en enestående human arbejdsgiver som oprettede og støttede flere velgørende institutioner til fordel for personalet. – Han grundlagde Dansk hjælpeforening i Göteborg og var i mange år dens formand. Han var i en årrække dansk konsul.

Den store virksomhed blev siden H.s død med overlegen dygtighed ført videre af hans søn, dansk generalkonsul Holger Frederik H. (1876– 1944) som øverste leder af både J. A. Wettergren & Co. og en række datterselskaber. 1941 blev han afløst af sin bror Thorbjörn H. som siden 1899 havde været knyttet til firmaet. Senere i 1940erne indtrådte Holger Frederik H.s to sønner Frederik og Lennart H. samt broderen Thorbjörns søn Bertil H. i ledelsen.

Familie

Forældre: bygmester, møllebygger Hans Sørensen H. (1812–61) og Magdalena Janssen (1810–86). Gift 18.4.1872 i Göteborg med Augusta Wilhelmina Carlsson, født 14.11.1848 i Göteborg, død 30.4.1933 sst., d. af sukkerbager Martin (Mårten) C. og Charlotta Vilhelmina Wedelin.

Udnævnelser

R. 1903.

Ikonografi

Mal. af C. Weinberg, 1910. Buste af Moretti, 1914.

Bibliografi

F. H. in memoriam, Göteborg 1914. A/S J. A. Wettergren & Co. Jubileum 1837 – 1871 – 1931, Göteborg 1931. Danmarksposten, 1947 martsjuni 16.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig