Friderich Henckel, 1702-30.8.1758, kirurg. Døbt 12.4 i Ribe. Død i Bergen. H. blev uddannet som kirurg og apoteker i Ribe og tog derefter til Bergen hvor han 31.3.1725 blev antaget som kirurg af Bergenskompagniet med tjeneste i Grønland ved den første koloni der, Hans Egedes Haabets Øe. Hertil ankom han samme år. Det ser ud til at han havde bundet sig for ét års tjeneste men måtte blive der i to på grund af skibets overvintring i Grønland 1726– 27. Hans første år synes at have givet ham mere end nok at bestille. Der var dårlig fangst og jagt for europæerne og sygeligheden var stor. Vinteren var hård, og mange frostskader måtte han tage sig kirurgisk af. Den anden vinter var blidere og fangstmulighederne større. Da H. 1727 skulle rejse hjem kom skibet ud for isvanskeligheder og måtte vende om til Godthåb. Derfor besluttede han sig til at opsøge et nederlandsk skib for at komme til Bergen via Amsterdam. Det lykkedes ham. Til Grønland var der imidlertid ankommet en kongelig kommissær på inspektion. Denne hjembragte til Bergen flere responsa fra de ansatte i Grønland. Det erfarede H. formodentlig og ville give sit besyv med. Hans indberetning findes nu kun i adskillige afskrifter, men aldrig sammen med de andre responsa. H.s indberetning består af tilfældige, ofte pudsige iagttagelser af natur og mennesker i Grønland. Efter ankomsten til Bergen slog han sig ned som kirurg, som mester fra 1730, og blev oldermand for lavet. 1749 blev han regimentsfeltskær og garnisonskirurg i Bergen.

Familie

Forældre: stadskirurg Johan Friderich H. og Anne Cathrine Bahus. Gift 11.8.1728 i Bergen med Anna Cathrine Didrichsdatter Michelsen, født ca. 1701, død 5.1.1790 (enke efter kirurg i Grønland og Bergen Johan Georg Daniel Bernhardt, ca.1695–1727), d. af Didrik M. og Catharina Christensdatter von der Velde.

Bibliografi

H. Ostermann: Nordmænd på Grønland II, Oslo 1940 925–29. F. Gad: Grønlands hist. II, 1969 især 134f.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig