Friedrich August v. Finck, 25.11.1718-23.2.1766, officer. Født i Strelitz, død i Kbh., begravet sst. (Garn. k.). v.F. var først i østrigsk og russisk og fra 1743 i preussisk tjeneste hvor han i høj grad udmærkede sig og 1759 blev generalløjtnant; men efter et tappert forsvar måtte han s.å. kapitulere ved Maxen med sin hærafdeling. Da han 1763 vendte tilbage fra fangenskab, idømtes han kassation og et års fæstningsarrest hvorefter han fra nov. s.å. trådte i dansk tjeneste som general af infanteriet og febr. 1765 sammen med general E. L. v. Arnstedt kom til Kbh. hvor han i april s.å. blev deputeret i generalkrigs-direktoriet under Saint-Germain og chef for 1. departement, infanteridepartementet. Han blev straks udnævnt til præses i en af medlemmer af de danske og norske generalkrigs-direktorier sammensat vigtig kommission der skulle drøfte en af Saint-Germain forelagt plan om forandringer i den norske hærs organisation. Kongen havde vel fundet denne plan "fortrinlig smuk", men han ønskede dog en indgående behandling deraf. Foruden denne plan der navnlig gik ud på en indenlandsk hvervet hær forelå der forslag, plan, fra det norske direktorium. Også v. F. fandt Saint-Germains plan "fortrinlig smuk", men sluttede dog en udførligt motiveret indstilling til kongen med ganske at forkaste den, og han støttedes heri af sine nærmeste kolleger i kommissionen, P. E. Gähler og Arnstedt. Også det norske direktoriums plan der var en mellemting mellem Saint-Germains og den hidtidige ordning blev forkastet af de tre herrer der enstemmigt tilrådede bibeholdelse af den hidtidige ordning med enkelte forbedringer som bedst passende med de norske forhold. Dette approberedes af kongen. Et forslag af det norske direktoriums præses, general Waldemar Schmettau alene tog man slet ikke op til drøftelse. – v.F. forblev i direktoriet til sin død. – Frederik II af Preussen synes at have angret sin behandling af v. F. og viste senere hans børn megen nåde. – v.F. var forfatter til skriftet Gedanken über militärische Gegenstände der udkom 1788.

Familie

Forældre: jægermester og overskænk, senere staldmester hos kejserinde Anna af Rusland, Johann Wilhelm v.F. (1686-1742) og Juliane Elisabeth v. Maltzahn (1688-1756). Gift 16.1.1755 med Ulrica Henriette (Regetta) Buckenhagen, født ca. 1736, død 13.3.1766 i Kbh. (Garn.), d. af landråd i Kottbus Julius Adolph B.

Udnævnelser

Hv.R. 1766.

Bibliografi

Zeitschr. für preuss. Gesch. und Landeskunde, Berlin 1876 223-37. C. A. Trier: Ulrik Adolf Holstein, 1916.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig