Friedrich Gross, d. 29.9.1579, kancellisekretær. Død under Bornholm. G. var vistnok oprindeligt sekretær i bispedømmet Dorpat. Maj 1561 gik han i dansk tjeneste for to år og fik sit virke hos hertug Magnus i kancelliet på Øsel. Han fik gentagne gange sin bestalling fornyet for endelig 18.8.1572 at blive ansat på livstid med en løn af 200 daler årligt og med udsigt til at blive indsat i kahonikat enten i Roskilde eller Århus. I kraft af sin arbejdskapacitet og sit intime kendskab til de livlandske forhold kom G. til at spille en fremtrædende rolle i forvaltningen af de danske besiddelser i Livland.

I juni 1561 var G. på en hemmelig mission til Reval (Tallinn) men måtte forlade byen med uforrettet sag da Reval samtidig gav sig ind under Sverige. I august s.å. var han med Dietrich Behr i Rusland og fik udvirket en våbenhvile for et år, I årene 1562-64 førte G. langvarige forhandlinger med fogeden på Sonnenburg om slottets overgang til Danmark. Under de kaotiske forhold på Øsel i 1560ernes anden halvdel er det vanskeligt at følge hans virke, en tid gjorde han tjeneste i kancelliet i København. På tilbagerejsen fra en retssag i Kønigsberg i foråret 1570 blev G. fanget og tilbageholdt året ud af den polske konge. Under trussel om tortur aflagde han to "tilståelser" om hertug Magnus' russiske politik som i afskrifter blev spredt over hele Europa. Da Frederik II i begyndelsen af 1573 igen måtte overtage administrationen af Øsel blev G. statholderen Claus von Ungerns højre hånd. Det vidner om G.s position at den næste statholder over Øsel Johan von Uexkull, udnævnt juli 1576, havde udtrykkelig befaling til at tage G. med på råd i alle forefaldende sager og sammen med ham tage de nødvendige beslutninger. G. forestod den finansielle administration af Øsel og var gennem 1570erne næsten årligt til regnskabsaflæggelse i Danmark. Under sit besøg i Danmark i efteråret 1574 rådede han Frederik II til at erhverve hovedslottene i Wieck ved at købe panthaverne ud. De på dette køb følgende politiske forviklinger med Rusland og det øgede militære beredskab på Øsel lagde beslag på G.s kræfter i de følgende år. G. omkom ved et forlis under Bornholms kyst sammen med den nye statholder over Øsel Vincens Juel.

Familie

gift Katharina Burmeister

Bibliografi

Danske saml. 2.r.H, 1872-73 202. Danm.-No.s traktater, udg. L. Laursen II, 1912. – W. Mollerup: Danm.s forhold til Lifland, 1880. Heinrich v. Staden: Aufzeichnungen über den Moskauer Staat, udg. Fr. Th. Epstein, Hamb. 1964 = Abhandl. aus dem Gebiet der Auslandskunde. Univ. Hamb. XXXIV 55 note 4. – Breve og indberetninger i Rigsark.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig