G.J. Liebe, Georg (Jürgen) Julius Liebe, 19.10.1710-24.4.1778, bogbinder. Født i Frbg. k, død i Kbh. Af de mange bogbindere i slægten Liebe der stammer fra Tyskland er L. den mest fremtrædende. Han begyndte sin uddannelse hos faderen, fortsatte hos stedfaderen og fik svendebrev 1728. I de følgende fire år arbejdede han i forskellige udenlandske bogbinderier og fik 1734 borgerbrev som bogbinder i København. - L. arbejdede ikke som andre af tidens gode bogbindere for Det kgl. bibliotek, men var fast leverandør til kongens private bibliotek på Københavns slot og blev 1746 udnævnt til hofbogbinder. Ved slottets brand 1794 ødelagdes det kongelige privatbibliotek næsten fuldstændigt, og dermed gik en lang række af L.s bind til grunde. Imidlertid var der allerede flere år før sket en overførsel af en række værker fra det kongelige privatbibliotek til Det kgl. bibliotek, og der er således her bevaret et stort antal bind fra L.s hånd. Flere af de bind som blev overdraget til Det kgl. bibliotek er imidlertid bortsolgt ved dubletauktioner eller brugt som gave fx til det 1811 grundlagte universitetsbibliotek i Oslo således at der nu findes Liebebind i en lang række samlinger ud over Det kgl. bibliotek.

De Liebebind som nu lader sig identificere tilhører den særlige bogbindstype, spejlbind, der er en særlig dansk udvikling af det engelske Cambridgebind. Det er karakteristisk ved at både for- og bagperm er dekoreret med en eller flere rammer udført i blindtryk omkring et ofte rektangulært midterfelt, det såkaldte spejl, der er givet en særlig farve eller marmorering. L.s bind er i kraft af hans skindbehandling og kunstneriske smag af fremragende kvalitet; han var den første der lod sig påvirke af rokokoen til at indføre en mindre stram stil ved at lade permernes guldtrykte dekorationer bestå af buede og slyngede linier så spejlet ofte antager fantasifulde og yndefulde konturer. Bindene forsynes desuden med en rig rygforgyldning og udføres i flere farvenuancer eller marmoreringer. L. er ved siden af bogbinderne Johann Boppenhausen og J. T. Wilhelm de ypperste repræsentanter for en stor periode i dansk bogbindkunsts historie.

Familie

Forældre: bogbinder Johann Daniel L. (1670/80-1723/28) og Anne Margrethe Schlichtkrull (1682-1760, gift 2. gang med bogbinder Johan Friederich Plüer, ca. 1693-1767). Gift 1 25.5.1745 med Marie Elisabeth de Garnesi (el. Garnitz), død 1757. Gift 2. gang 10.1.1759 med Helene Puthé, født 1731, død 1793.

Bibliografi

G. L. Grove i Pers.hist. t.2.r.III, 1888 294-99 (om slægten). Carl P. Nielsen og R. Berg: Danm.s bogbindere, 1926. Sofus Larsen og A. Kyster: Danish 18. Century bindings, 1930.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig