G. Schau, Gustav Schau, siamesisk navn og titel: Phya Vasu dep, 28.10.1859-31.8.1919, officer. Født i Kbh. (Garn.), død sst., urne på Garn. kgd. Efter præliminæreksamen fra Sorø gik S. militærvejen og blev 1881 sekondløjtnant ved 1. bataljon. Af lyst til at se verden rejste han 1884 til Siam (Thailand) hvor han straks opnåede en stilling i hæren som instruktør og lærer ved kongens livgarde. Hans mandige skikkelse og sikre optræden samt hans evne til at omgås befolkningen henledte naturligt opmærksomheden på ham, og ved oprettelsen 1897 af et gendarmeri blev S. leder heraf. Opgaven løste han som en dygtig leder og organisator og var korpsets chef og generalinspektør til sin afgang 1915 da han vendte tilbage til Danmark efter over 30 års ophold i Siam. For at kunne organisere og indøve gendarmeriet samt overvåge tjenesten i sin helhed fik han indkaldt 20 danske officerer. Hver provins fik en dansk officer som instruktør, lærer m.m., og i de traktater som dengang sluttedes mellem Siam og Frankrig var indsat en bestemmelse om at kun danske officerer foruden siamesere kunne gøre tjeneste i korpset i de til fransk Indokina grænsende provinser. Gendarmeriet omfattede under S. 10.000 mand, militært organiserede i 450 afdelinger; det var et mønsterkorps som i en årrække var provinsens eneste ordenshåndhæver idet kun selve Bangkok havde et politikorps. Gendarmeriofficererne måtte kunne mange ting, nemlig foruden det militære og politimæssige bygge stationer og blokhuse, inspicere fængsler og rapportere om hele befolkningens ve og vel. S. var absolut uegennyttig; han var en streng, men forstående og til det yderste pligtopfyldende officer og opnåede under ofte vanskelige betingelser at skabe et elitekorps. De danske officerer i korpset nærede den største agtelse for deres chef om hvem en højtstående engelsk embedsmand har udtalt: "General S. besad de højest mulige æresbegreber, han var loyal til det yderste, frygtløs og utrolig energisk, havde stort organisatorisk talent, var soldat til fingerspidserne og en menneskekender af rang. Hvis han havde været født på den franske revolutions tid som franskmand, var han uden tvivl endt som marskal af Frankrig". - Efter sin hjemkomst til Danmark indvalgtes S. i bestyrelsen for Det østasiatiske Kompagni, i hvilken han havde sæde til sin død.

Familie

Forældre: kaptajn, senere major Ernst S. (1826–64) og Frederikke L. v. Krogh (1834–99). Ugift.

Udnævnelser

R. 1901. K2. 1910. DM. 1912.

Ikonografi

Foto.

Bibliografi

[C. F. v. Rosen:] 1881–1906. Små biografier af secondlieutenanterne fra 1881, 1906. Soranerbl. IV, 1919 48. Holger Rosenberg i III. tid. 14.9. s.å. – Levnedsberetning i ordenskapitlet.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig