H.J. Hansen, Hans Jensen Hansen, 22.10.1875-25.1.1968, fysiker, meteorolog. Født på Søbjerggård, Udby sg., Randers amt, død i Tårbæk, urne sst. H. blev student 1896 fra Randers og tog magisterkonferens i fysik 1902 hvorefter han i to år var assistent ved de internationale havundersøgelsers hydrografiske afdeling i Kbh. 1904 ansattes han som medhjælper ved Meteorologisk instituts vejrtjenesteafdeling, 1910 blev han statsmeteorolog og 1911 chef for instituttets klimatologiske afdeling. Her hvor hans hovedvirksomhed inden for instituttet fandt sted fik han straks den opgave at bringe afdelingens store instrumentbestand ude på stationerne op på nutidens standard og i overensstemmelse med de internationale vedtægter derfor som er udarbejdet i erkendelsen af den fundamentale betydning af at observationsmaterialet fra de forskellige lande er direkte sammenligneligt. Dette fornyelsesarbejde skulle gennemføres på en sådan måde at de ældre observationsrækker kunne knyttes sammen med de nye uden risiko for at der derved indførtes tilsyneladende "klimaændringer" som i virkeligheden blot var udtryk for instrumentfejl. Gennemførelsen tog af økonomiske grunde lang tid, men den blev udført med H.s karakteristiske sans foriat tage fuldt hensyn ikke blot til hovedsagen, men også til sådanne mindre detaljer der kan være af betydning. Resultatet foreligger i den af Meteorologisk institut publicerede bog Danmarks Klima, 1933 hvis store tabelmateriale netop er frugten af H.s bestræbelser for at samarbejde de ældre og nyere observationer til homogene rækker. – Som chef for den klimatologiske afdeling havde H. i særlig grad øjnene åbne for betydningen af at den meteorologiske sagkundskab stillede sig til disposition for landbruget og forstvæsenet, og det danske landbrugs forsøgsvirksomhed fandt altid en kyndig og beredvillig rådgiver og hjælper i ham. – Efter af H. opnåede pensionsalderen blev hans ansættelse ved klimatologisk afdeling forlænget med godt tre år til udgangen af 1948, og han havde da virket ved Meteorologisk institut i næsten 45 år. -H. har offentliggjort en bearbejdelse af det meteorologiske materiale fra Einar Mikkelsens ekspedition til Nordøstgrønland 1909-12 (Alabama-Ekspeditionen, Meddelelser om Grønland LU, 1922) og skrevet afsnittene om klimaet i Danmark i Danmark, Land og Folk, udg. af Daniel Bruun 1919-23.

Familie

Forældre: gårdejer Jens H. (1843-1923) og Maren Jensen (1846-93). -29.9.1905 i Kbh. (Holmens) med Agnes Harriet Vilhelmine Rasmussen, født 26.3. 1881 i Kbh. (Trin.), død 2.2.1965 i Tårbæk, d. af maler Frants Cecilius R. (1842-1929) og Frederikke Vilhelmine Hansen (1846-1907).

Udnævnelser

R. 1926. DM. 1939.

Ikonografi

Foto.

Bibliografi

Levnedsberetning i ordenskapitlet.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig