H.J. Pedersen, Hans Jørgen Pedersen, 28.12.1851-20.7.1905, præst. Født i Ringe sg, død i Ruthon, Minn., begravet på Tyler kgd., Minn. P. kom fra et fattigt husmandshjem med ti børn, præget af en alvorlig og noget tung gudsfrygt, som tidligt mærkede ham. Som elev på Ryslinge højskole tilegnede han sig en lysere opfattelse af kristendommen og fastholdt den hele sit liv. På højskolen og gennem et studieophold i Kbh. blev han uddannet til præst i Amerika og 1875 ansat i den danske koloni Gowen, Michigan, hvor hans ordination og bryllup foregik. P. ønskede dog også at arbejde for højskolens indflydelse på danske i Amerika; han blev 1880 forstander for den 1878 grundlagte højskole i Elkhorn, Iowa, og støttet af sin hustru arbejdede han her med stor dygtighed og megen økonomisk sans og sparsommelighed. Skolen ejedes af kirkesamfundet, og han ville have sin egen skole; det fik han 1882 i kolonien Ashland, Michigan, og kom derfra 1888 til Tyler, Minnesota, hvor der kort forinden var grundet en dansk koloni som efterhånden blev en af de største og betydeligste. Her virkede P. i 15 år, hele tiden som præst og fem år som højskoleforstander; hans stærke personlighed satte præg på kolonien, og han blev viden om kendt som forfatter og prædikant; ofte skrev han også i Kirkelig Samler, i Dannevirke og andre danske blade. Desuden var P. en ualmindelig dygtighed i det praktiske; han havde sikker sans for jord og dens værd og kunne have tjent en formue som handelsmand. Ofte hjalp han folk der søgte ham i sådanne anledninger, men afslog at tjene penge på det; kirke og højskole var for ham de redskaber der skulle give hans landsmænd et så rigt åndsliv som muligt; i Tyler fik han bygget en korskirke, den eneste danske kirke i den stil. P.s levende og følsomme sind var udsat for stærke svingninger, men grundpræget i hans forkyndelse var altid troen på Guds kærlighed og syndernes forladelse. Sine sidste to år tilbragte han i Ruthon, tæt ved Tyler, hvor han var præst til han døde efter lang og smertefuld sygdom; hans navn lever i Tyler som i hele den dansk-amerikanske kirke. P. var også en poetisk natur som skrev flere sange og lejlighedsdigte; enkelte er optaget i dansk-amerikanske sangbøger. Efter hans død kom en prædikensamling, Lyse Tanker, udgivet 1906 af hans søn.

Familie

Forældre: husmand Peder Hansen (1815-94) og Anne Marie Jørgensen (1825-74). Gift 20.10.1875 i Gowen, Mich., med Ane Marie Jeppesen, født 28.3.1852 i Gestelev sg., d. af husmand, væver Jeppe Rasmussen (1815-59) og Ane Kirstine Rasmusdatter (gift 2. gang 1860 med husmand Hans Nielsen).

Ikonografi

Monument på graven i Tyler. Foto.

Bibliografi

Enok Mortensen: The Danish Lutheran Church in America, 1967 = Kirkehist. studier 2.r. XXV.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig